Update: Minister Verburg zwicht voor tweede maal in één maand onder druk van spoed­debat


23 september 2007

Den Haag , 24 september 2007- Minister Verburg van LNV trekt morgen de ophokplicht voor pluimvee in. Ze deed deze mededeling drie uur nadat de Partij voor de Dieren een spoeddebat over de ophokplicht had aangekondigd.
Eerder deze maand werd al duidelijk dat de minister snel kan reageren onder druk vanuit de Kamer. Het aangekondigde spoeddebat over veetransporten leidde eerder tot het invoeren van een 100%-controle van diertransporten. Onder druk van de landbouwlobby in de Kamer heeft ze de controle twee dagen later weer deels omgedaan gemaakt. Fractievoorzitter Marianne Thieme: “Ze heeft zich als een schoothondje terug in haar mandje laten blaffen.”

De Partij voor de Dieren is verheugd over de snelle reactie van de minister, maar is verbaasd dat er kennelijk de druk van een spoeddebat voor nodig is om een voor de hand liggende maatregel te ver-snellen.
Het zou wel een zeer merkwaardig toeval zijn, wanneer de voornemens van de minister tweemaal in korte tijd zozeer parallel zouden lopen met de dringende wensen van de kamer, hoewel dat natuurlijk niet uit te sluiten valt”, aldus Thieme. Bekend is dat de minister ook onder grote druk stond van de pluimveesector om de zinloze ophokplicht op te heffen.

Aanstaande donderdag zou de termijn van twaalf weken aflopen die eieren het predicaat “vrije uit-loop” gunde zelfs wanneer de kippen tijdelijk opgehokt zouden zijn. Het daarmee samenhangende commerciële belang van pluimveehouders zal ongetwijfeld hebben meegewogen in het besluit van de minister.

Zie ook het nieuwsbericht van vanmorgen

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief