Kabinet maalt niet om veiligheid Groningers


29 januari 2015

De Partij voor de Dieren hekelt het besluit van het kabinet om jaarlijks meer dan 39 miljard kuub gas te winnen uit het Groningenveld. De regering neemt daarmee welbewuste risico’s met de veiligheid van de inwoners van Groningen. Onverantwoord en onacceptabel, vindt de Partij voor de Dieren. Experts wijzen erop dat de gaswinning zo snel mogelijk moet worden terug gebracht tot maximaal 30 miljard kuub per jaar.

Esther Ouwehand: “Terwijl het kabinet overduidelijk is gewaarschuwd voor aardbevingen bij het leegpompen van gasvelden, stelt zij geld boven Groningers. Er kunnen gewonden en zelfs doden vallen, maar het kabinet doet alsof haar neus bloedt. Volstrekt onverantwoord, de gaskraan moet veel verder dicht.

De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet het advies van de experts volgt en de jaarlijkse gaswinning terugbrengt naar maximaal 30 miljard kuub. Dat is genoeg gas om heel Nederland te voorzien en aan alle contracten te voldoen. Ook wil Ouwehand dat de bewijslast bij schade ten gevolge van de gaswinning omgedraaid wordt. Sinds de nieuwe Mijnbouwwet van 2002 ligt dit bij het slachtoffer, dit moet weer terug naar de veroorzaker. Het Kamerlid dient hiervoor een amendement in op de Mijnbouwwet, die momenteel ter behandeling in de Kamer ligt.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief