Zwemmen met dolfijnen heeft geen thera­peu­tisch effect


9 januari 2008

Er is geen greintje wetenschappelijk bewijs dat zwemmen met dolfijnen enig therapeutisch effect heeft op kinderen met het Downsyndroom. Dat schrijft de Stichting Down’s Syndroom op haar website. De discussie over zwemmen met dolfijnen is weer actueel sinds enkele dagen geleden een gestresste en vermoeide dolfijn in de Dolphin Academy op Curaçao bovenop enkele toeristen sprong. Zij onstapten ternauwernood aan de dood. De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het incident.

Het plaatsen van kanttekeningen bij het zwemmen met dolfijnen ligt gevoelig. Tijdens een bezoek van een Kamerdelegatie aan Curaçao, in oktober dit jaar, stelde fractievoorzitter Marianne Thieme zich al kritisch op tegenover het gebruiken van dolfijnen. Dat leidde tot enkele emotionele reacties vanuit het publiek, omdat zwemmen met dolfijnen door kinderen met het Downsyndroom een therapeutisch effect zou hebben op de kinderen.

Volgens een senior consultant van de Stichting Down’s Syndroom is zwemmen met dolfijnen geen middel om het Downsyndroom te minimaliseren. Het stuit de Stichting tegen de borst dat hierover verwachtingen worden gewekt waardoor ouders niet alleen onnodig hoge kosten maken, maar zelfs reële therapeutische mogelijkheden laten lopen. Het vermeende effect van zwemmen met dolfijnen treedt bovendien ook op wanneer wordt gewerkt met bijvoorbeeld honden, poezen of paarden.

Het betreffende artikel staat al enige tijd op de website van de Stichting Downsyndroom, maar lijkt nog niet doorgedrongen tot de media en het grote publiek.

Links:

‘Wat vinden jullie van dolfijn-therapie’ (website Stichting Down’s Syndroom)

Filmpje van de dolfijn die op toeristen springt in de Dolphin Academy

Kamervragen over ongeluk met dolfijnen

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief