Laat wilde zwijnen niet schieten!


5 november 2007

Minister Verburg heeft vrijdag laten weten dat ze duizenden wilde zwijnen op de Veluwe wil laten schieten via de wettelijk verboden drukjacht.

De PvdA heeft tot tweemaal toe een motie ingediend om de druk- en drijfjacht te verbieden. En tot tweemaal toe was daar een ruime Kamermeerderheid voor. Maar nu de minister die dubbele Kamermeerderheid dreigt te negeren, heeft de PvdA aangekondigd dat over haar kant te zullen laten gaan. Dat kan en mag niet gebeuren.

Er zijn niet teveel zwijnen, volgens ecologen zoals dr. G. Groot Bruinderink van Wageningen UR, de tellingen zijn verricht door belanghebbende jagers. De overlast is voorbij omdat de zwijnen zich diep in de bossen hebben teruggetrokken. Jagers hebben welbewust grote aanwas van zwijnen veroorzaakt via bijvoeren en door alleen mannetjes te schieten. De voorgenomen één op één drukjacht betekent in de praktijk dat tientallen jagers en tientallen drijvers tegelijk in één bosperceel achter tientallen zwijnen aan zullen gaan en dit is in strijd met de wet. De drukjacht zal verkeersonveilige situaties met zich meebrengen, omdat de dieren in blinde paniek de wegen op zullen rennen.

Het kan niet waar zijn dat de PvdA zich zo makkelijk aan de kant laat schuiven door een minister die de wens van de meerderheid van de Kamer niet wenst uit te voeren. Deze week zal er een spoeddebat worden gehouden. Zorg ervoor dat de minister en de PvdA fractie voordien de mening kennen van zoveel mogelijk dierenbeschermers. De Faunabescherming heeft een e-mailprotest georganiseerd dat ik van harte ondersteun. Ik heb al getekend, doet u ook mee?

Roep ook zoveel mogelijk dierenbeschermers in uw omgeving op hun stem nú te laten horen om de barbaarse drijf/drukjacht alsnog tegen te houden.

Ga vandaag nog naar www.faunabescherming.nl. Samen kunnen we duidelijk maken dat dit soort middeleeuwse en zeer ineffectieve jachtgenoegens van een handjevol jagers echt niet meer kunnen!

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief