Dwaas besluit over drukjacht geeft met name Konink­lijke jagers vrij spel


2 november 2007

Kabinet negeert wens kamermeerderheid

Den Haag, 2 november 2007- De Partij voor de Dieren is verbaasd dat het kabinet heeft ingestemd met het voorstel van minister Verburg om de één op één drukjacht toe te staan op wilde zwijnen.
Het gaat om een iets mildere variant van de wettelijk verboden drijfjacht. De Tweede kamer heeft tot tweemaal toe aan de minister laten weten niet akkoord te gaan met de drukjacht omdat die jachtmethode ineffectief, dieronvriendelijk en contraproductief is.

Ook het aantal zwijnen waarvoor de minister vergunning heeft afgegeven roept verbazing op. Volgens de minister leven er op dit moment 4.000 tot 6.000 zwijnen op de Veluwe en de vergunning biedt de mogelijkheid 5.000 zwijnen te schieten. In theorie zouden jagers dus van de minister toestemming hebben de volledige populatie af te schieten.
Dat dat niet zal gebeuren heeft alles te maken met het feit dat jagers er alle belang bij hebben juist een grote populatie over te houden om ook volgend jaar te kunnen blijven schieten.
Deskundigen betwijfelen of er nog wel 4.000 zwijnen zijn op de Veluwe op dit moment. De veel besproken overlast van de afgelopen maanden is inmiddels opgehouden omdat de zwijnen zich diep in de bossen hebben terug getrokken.

Saillant detail is dat de aanvraag voor de drukjacht afkomstig is van de jagermeester van Hare Majesteit de Koningin. Omdat het kroondomein Het Loo geheel omheind is, zich daar geen campings bevinden en ook geen snelwegen, is duidelijk dat de herinvoering van de drukjacht nauw samenhangt met de wens van het Hof om weer op drijfjacht te kunnen gaan.
Omdat het wettelijk verplichte zwartwildbrevet is afgeschaft bij het wettelijk verbod op de drijfjacht, is het zeer de vraag of het kabinetsbesluit juridisch stand zal kunnen houden. De wet staat drukjacht alleen toe bij ernstige calamiteiten (van een andere aard dan de overlast van de afgelopen maanden) en er zullen bovendien geen gecertificeerde jagers zijn, omdat het zwartwildbrevet is afgeschaft.
Bovendien zal de kamermeerderheid die tegen de dieronvriendelijke drukjacht was zich moeten beraden op haar reactie op het besluit van het kabinet. Mocht onverhoopt blijken dat partijen die zich tegen de drukjacht hebben verklaard toch door de knieën gaan voor het kabinetsbesluit, dan geeft dat een helder beeld van het belang dat die partijen kennelijk hechten aan dierenwelzijn.

De Partij voor de Dieren blijft zich verzetten tegen de drukjacht en zal ook het maatschappelijk verzet tegen de druk- en drijfjacht actief steunen.

Gerelateerd nieuws

Waalkens (PvdA) frustreert dierenwelzijnsbeleid

Financiële verankering dierenwelzijn jaar uitgesteld Den Haag, 31 oktober 2007 – De Partij van de Arbeid frustreert de totsta...

Lees verder

Laat wilde zwijnen niet schieten!

Minister Verburg heeft vrijdag laten weten dat ze duizenden wilde zwijnen op de Veluwe wil laten schieten via de wettelijk ve...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief