Keus en Mollink stopt lange trans­porten


26 juli 2011

Veetransporteur Keus en Mollink uit Almelo gaat een tussenstop regelen voor veetransporten naar Turkije. Dat heeft eigenaar Henkjan Keus gemeld aan het Agrarisch Dagblad. De transporteur besloot daartoe na kritiek van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals en Kamervragen van de Partij voor de Dieren over misstanden bij een recent transport naar Turkije.

De transporteur zoekt nu een stal in Roemenië waar de dieren kunnen worden uitgeladen en waar de wagens van nieuw stro kunnen worden voorzien. De opdrachtgevers moeten nog wel instemmen met de extra stop; het transport van de dieren gaat langer duren en ook gaat de prijs omhoog. Keus heeft aangegeven te stoppen met het transport naar Turkije als het niet zal lukken met de tussenstop.

Hoewel de Partij voor de Dieren wil dat veevervoer wettelijk beperkt wordt tot maximaal 2 uur en het vervoer van levende dieren naar Turkije ook mét tussenstop een verwerpelijke activiteit vindt, is de partij blij met het voornemen van Keus & Mollink. Marianne Thieme: “Deze maatregel zie ik als bewijs dat ook de transportbranche zelf ermee lijkt in te stemmen dat de huidige wijze waarop diertransporten geregeld zijn niet door de beugel kunnen. Het wordt tijd dat ook de staatssecretaris dat inziet en de aangenomen moties over toezicht en handhaving van regels wat betreft diertransporten door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit gaat uitvoeren.”

In januari 2011 aanvaardde de Tweede Kamer diverse moties die gaan over toezicht en handhaving van de regels wat betreft diertransporten door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. Eén van de aangenomen moties is afkomstig van de Partij voor de Dieren en verzoekt de regering de controle op veetransporten en slachthuizen niet meer aan de sector over te laten, maar geheel in overheidshanden te nemen. Deze motie is door de regering nog steeds niet uitgevoerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief