Gemeente moet beter infor­meren over bijen


4 augustus 2011

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder over bijenoverlast. Dit naar aanleiding van een voorval vorige week in Amsterdam Zuid, waarbij een zwerm bijen werd doodgespoten. Het gaat wereldwijd slecht met bijenvolken en de bijensterfte neemt toe. De Partij voor de Dieren vindt dat het belang van de bijen beter moet worden verwoord door de gemeente. Bijenoverlast kan diervriendelijk worden verholpen met behulp van een imkervereniging.

De Partij voor de Dieren zet zich al geruime tijd in voor bijen. Op landelijk niveau werkt ze aan een verbod op bestrijdingsmiddelen die met het verlies van bijen en andere bestuivers in verband worden gebracht. Op gemeentelijk niveau werd in Amsterdam al een succes behaald toen de motie BEE friendly werd aangenomen. Deze moties draagt de gemeente op om het belang van bijen te erkennen en rekening te houden met bijen bij de inrichting van de openbare ruimte.

Het doodspuiten van bijen in Amsterdam Zuid vindt de Partij voor de Dieren Amsterdam een ongelukkig voorval. “Dit had voorkomen kunnen worden wanneer de betrokkenen goed geïnformeerd zouden zijn. Er zijn immers afspraken gemaakt tussen de imkervereniging en de politie omtrent bijenoverlast. Wie last heeft van bijen, kan deze laten weghalen door een imker, zodat de bijen niet hoeven worden doodgemaakt. Wanneer burgers, verenigingen en ook gemeentelijke instanties goed op de hoogte zijn van het belang van bijen en weten hoe ze op een diervriendelijke manier met overlast om kunnen gaan, is dat een stap in de goede richting. Daarom vragen wij de wethouder nu vooral om zich in te zetten voor een goede informatievoorziening.” aldus Johnas van Lammeren (fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam).

Klik hier voor de schriftelijke vragen van de gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren Amsterdam.

Gerelateerd nieuws

Keus en Mollink stopt lange transporten

Veetransporteur Keus en Mollink uit Almelo gaat een tussenstop regelen voor veetransporten naar Turkije. Dat heeft eigenaar...

Lees verder

Rechter tikt Bleker op vingers over Morgan

Nu de rechtbank in Amsterdam zich heeft uitgesproken tegen de verhuizing van orka Morgan naar amusementspark Loro Parque o...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief