Kamer­vragen over dier­proeven op labradors


10 september 2014

Esther Ouwehand heeft Kamervragen gesteld over de plannen van de Universiteit van Maastricht om proeven te doen op 39 labradors. De Partij voor de Dieren wil zo snel mogelijk af van alle dierproeven en vraagt de staatssecretaris om meer oog te hebben voor het groeiende verzet tegen experimenten op levende dieren. Het Kabinet zegt zich in te zetten voor vermindering van dierproeven, maar het aantal proeven op honden is de laatste jaren juist gestegen.

Een dierexperimentencommissie, die een ethische toets moet doen voordat een dierproef mag worden uitgevoerd, heeft bepaald dat de voorgenomen experimenten op labradors toelaatbaar waren. Getuige het massale protest denkt de samenleving daar heel anders over. “Tegen de proeven op labradors zijn in korte tijd 127.000 handtekeningen verzameld. Het is duidelijk dat er grote weerstand is tegen experimenten op honden en andere dieren. De toetsing of dierproeven ethisch toelaatbaar zijn moet veel beter aansluiten bij deze morele opvattingen in de samenleving”, aldus Esther Ouwehand. In 2011 steunde de Partij voor de Dieren al een burgerinitiatief tegen testen op honden en katten. Een Kamermeerderheid blokkeerde echter de behandeling van dit initiatief.

Uit een rapport van de NVWa blijkt dat op de Universiteit van Maastricht 323 labradors zijn gedood voor dierproeven tussen 2004 en 2012. In heel Nederland zijn 1288 proeven op honden gedaan in 2011 en 1645 proeven in 2012. Er worden meer proeven op honden gedaan, terwijl de weerstand tegen deze dierproeven groeit. Op aandringen van de Partij voor de Dieren heeft het kabinet een actieplan gemaakt om het aantal dierproeven terug te dringen. Esther Ouwehand: “Het mag niet blijven bij actieplannen. Het kabinet moet ook echt resultaten boeken. Alternatieven voor dierproeven, strengere toetsing en veel meer openheid. Alleen zo kunnen we het aantal dierproeven fors terugdringen.”

De Anti Dierproeven Coalitie is een petitie gestart tegen experimenten op labradors. Klik hier voor de petitie.

Gerelateerd nieuws

Australische dierenbeschermer Philip Wollen spreekt voor partijleden in Tweede Kamer

Zaterdag 6 september sprak de Australische dierenbeschermer Philip Wollen speciaal voor leden van de Partij voor de Dieren in...

Lees verder

Kamer eist actie walvissen en dolfijnen dankzij moties PvdD

Een overweldigende meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag voor de moties van de Partij voor de Dieren gestemd voor e...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief