Kamer eist actie walvissen en dolfijnen dankzij moties PvdD


11 september 2014

Een overweldigende meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag voor de moties van de Partij voor de Dieren gestemd voor een krachtiger en onafhankelijker opstellen van Nederland als het gaat om het beschermen van walvissen en dolfijnen Tot nu toe legde Nederland zich vaak neer bij het gezamenlijke standpunt van de EU, die nog niet genegen lijkt om zich tijdens de vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) uit te spreken voor resoluties tegen de illegale walvisvangst door Japan en de dolfijnenslachtingen op de Faeröer en Taji. Dankzij de moties zal Nederland zich onafhankelijk van de EU opstellen en deze resoluties wel steunen. Ook gaat Nederland de vangst van walvissen door inheemse volken ter discussie stellen, terwijl de Europese Unie juist instemt met verhoging van de quota voor walvisvangst door Groenland.

Esther Ouwehand: “Nederland is op papier tegenstander van de commerciële walvisjacht en keurt dolfijnenslachtingen af. Maar als je een einde wilt maken aan de slachtingen, moet je ook staan voor wat je zegt. We moeten ons veel actiever verzetten en de Tweede Kamer is dat nu met ons eens. Wat Europa ook vindt, Nederland steunt landen die dolfijnen en walvissen willen beschermen. Nederland zal nu zelfs de walvisvangst door inheemse volken ter discussie stellen. Belangrijke mijlpalen in de strijd tegen de gruwelijke jacht op walvissen en dolfijnen.”

Inheemse walvisvangst
Voor het eerst in de geschiedenis plaatst een meerderheid van de Tweede Kamer fundamentele vraagtekens bij de walvisvangst door inheemse volken zoals de Inuït op Groenland. Nederland zal de vangst door inheemse volken –tot nu toe taboe in het walvisdebat- zowel op de IWC als binnen Europees verband ter discussie stellen. De Tweede Kamer vindt dat vangstquota voor deze visvangst in ieder geval niet mogen worden verhoogd. De Partij voor de Dieren blijft pleiten voor afschaffing van de walvisvangst.

Japanse walvisvangst
Nieuw-Zeeland stelt maandag voor geen illegale vergunningen voor wetenschappelijke walvisvangst af te geven. Deze resolutie is belangrijk omdat Japan, na eerder veroordeeld te zijn door het Internationaal Gerechtshof, van plan is toch weer op walvissen te jagen. Nederland gaat Nieuw-Zeeland steunen bij dit voorstel.

Dolfijnenslachtingen
Dolfijnen worden tot nu toe niet beschermd door het IWC, waardoor op de Faeröer en in Japan grootschalige slachtingen plaatsvinden. Monaco dient maandag een voorstel in om niet alleen grote walvissen te beschermen, maar ook over kleine walvisachtigen als dolfijnen. De Partij voor de Dieren dringt hier al langer op aan. De Nederlandse regering gaat Monaco nu steunen.

Gerelateerd nieuws

Kamervragen over dierproeven op labradors

Esther Ouwehand heeft Kamervragen gesteld over de plannen van de Universiteit van Maastricht om proeven te doen op 39 labrado...

Lees verder

Prinsjesdagoproep: stop walvissen- en dolfijnenslachtingen

Kamerlid Esther Ouwehand doet vandaag op Prinsjesdag een oproep om de gruwelijke walvisjacht en dolfijnenslachtingen te stopp...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief