Kamer­door­braak: geen gaswinning Terschelling


27 oktober 2015

De Tweede Kamer heeft vandaag definitief nee gezegd tegen gaswinning bij Terschelling. Eerder dit jaar dwong Esther Ouwehand al uitstel van gasboringen af. Een belangrijke doorbraak: de Kamer laat de belangen van milieu en natuur zwaarder wegen dan de kortetermijnbelangen van de fossiele energie en de economie.

Onder aanvoering van Esther Ouwehand besloot de Tweede Kamer in april al tot opschorting van de vergunning van Tulip Oil voor gaswinning bij Terschelling. Vandaag heeft de Tweede Kamer zich definitief tegen de winning bij Terschelling uitgesproken, om milieu en natuur te beschermen. Een gevoelig verlies voor de fossiele industrie en een doorbraak in het denken over economie tegenover ecologie.

Esther Ouwehand: “De aanjager wint! Het is fantastisch dat er nu een Kamermeerderheid is die met ons vindt dat de belangen van natuur en milieu niet ondergeschikt mogen zijn aan die van de fossiele industrie.” Mede met haar verzet tegen de gaswinning bij Terschelling verdiende Ouwehand de hoogste notering voor een politicus in de Duurzame 100 van 2015.

Tulip Oil
Tulip Oil heeft op 11 november 2014 een vergunningsaanvraag gedaan voor gaswinning bij Terschelling, dit leidde tot grote onrust onder de lokale bevolking. Waar Esther Ouwehand het verzet binnen de Tweede Kamer leidt, wordt het protest buiten de Kamer aangevoerd door gasTvrij Terschelling. Na een jaar van groeiend verzet, zegt de Kamer nu definitief nee tegen de vergunning.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Opinie: De noodzaak van een visvrije vrijdag

Mes en vork zijn onze belangrijkste wapens om de oceanen te beschermen 16 oktober 2015 http://www.joop.nl/opinies/detail/art...

Lees verder

Opinie: Brussel heeft lak aan burgerinitiatief

Gepubliceerd op Joop.nl op 28 oktober 2015 Al 51 keer probeerden mensen met een burgerinitiatief Europees beleid te beïnvloe...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief