Kamer vraagt minister met spoed te reageren op mogelijke vernie­tiging bewijs­ma­te­riaal in VWA-affaire


6 februari 2008

Partij voor de Dieren eist opheldering minister over nieuwe misstanden vee- en vleessector

Den Haag, 6 februari 2008 - Op initiatief van de Partij voor de Dieren heeft de Kamer minister Verburg van LNV verzocht nog vandaag met een brief te komen naar aanleiding van het artikel “sjoemelen met slachtvee” dat vanmorgen in Vrij Nederland verscheen. Op haar meldpunt voor klokkenluiders Voedsel- en Warenautoriteit krijgt de Partij voor de Dieren berichten over vernietiging van bewijsmateriaal bij slachthuizen, veemarkten en binnen de VWA-burelen. Het lopende onderzoek naar het vorige week uitgelekte VWA-rapport wordt op deze manier onmogelijk gemaakt, zo vrezen de anonieme tipgevers. De Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van het Kabinet en garanties van de minister dat geen bewijsmateriaal vernietigd wordt dat nieuwe feiten aan het licht zou kunnen brengen of oude vastgestelde feiten zou moeten bevestigen.

De Kamer had tevens kritiek op het feit dat de minister de Rijksrecherche inschakelt om het lek op te sporen dat het interne VWA rapport naar buiten bracht, nota bene een rapport dat zelfs voor de minister een jaar lang verborgen bleef. De Partij voor de Dieren wil dat minister Verburg het melden van misstanden in de vleeskeuringssector eerder stimuleert dan onmogelijk probeert te maken en verzoekt haar de heksenjacht per direct te stoppen.

De Partij voor de Dieren wilde een spoeddebat met de minister, maar de overige fracties wilden een schriftelijke reactie van de minister afwachten. De minister heeft echter nog niet gereageerd. De partij maakt zich grote zorgen. Marianne Thieme: “Het is onbestaanbaar dat de misstanden zoals geschetst in het VWA rapport en in Vrij Nederland nog wekenlang ongehinderd voort kunnen duren en dat belastende stukken in de papierversnipperaar verdwijnen. Niet alleen de dieren zijn hiervan de dupe, maar ook de volksgezondheid is in gevaar.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief