Prins­jes­dagoproep: stop walvissen- en dolfij­nen­slach­tingen


16 september 2014

Kamerlid Esther Ouwehand doet vandaag op Prinsjesdag een oproep om de gruwelijke walvisjacht en dolfijnenslachtingen te stoppen. Op haar jurk van het eco-merk ArmedAngels is een bebloede harpoen en een dolfijnenvin in roodgekleurd water geborduurd. ‘Stop the killings!’, is op de voorzijde te lezen. De beeltenissen laten een glimp zien van hoe het er jaarlijks aan toe gaat in de baaien van Japan en de Faeröereilanden waar honderden dolfijnen worden afgeslacht.

Deze week neemt de Internationale Walvis Commissie (IWC) in Slovenië besluiten over de bescherming van walvissen en dolfijnen. Doordat vorige week een ruime meerderheid van de Tweede Kamer drie moties van Esther Ouwehand steunde, zet ons land zich op deze IWC krachtig in voor de bescherming van walvissen en dolfijnen. Nederland stelt onder meer de walvisvangst door inheemse bevolkingsgroepen ter discussie – tot nu toe taboe in het walvisdebat. Organisaties die zich inzetten voor de bescherming van walvissen prezen dit baanbrekende optreden.

“Nederland begint eindelijk een vuist te maken tegen de walvisjacht en dolfijnenslachtingen, maar die vuist kan nog veel groter. Ons land moet ook een veel steviger houding aannemen ten opzichte van Japan en Denemarken, die de dolfijnenslachtingen op de Faeröer in bescherming neemt”, aldus Esther Ouwehand.

Esther Ouwehand vraagt met haar outfit aandacht voor de noodzaak om walvissen en dolfijnen werkelijk te beschermen. Ze krijgt daarbij hulp van haar nichtje Tessa (11), die een teken van protest draagt op de achterzijde van haar jasje. “Ik vind het heel erg zielig voor de dolfijnen en walvissen dat ze worden doodgemaakt. Vooral walvissen vind ik mooie dieren. Ze zijn zo groot en je weet dat ze in de zee zitten, maar je ziet ze maar heel af en toe. Walvissen en dolfijnen horen vrij te zwemmen in de zee,” aldus Tessa.

De jurk van Esther Ouwehand is van het merk ArmedAngels en gemaakt van fairtrade biologisch katoen. Het ontwerp van het borduurwerk is van Maria Tiqwah van Eldik. De beeltenissen zijn op de jurk geborduurd door Janny Slik.

Gerelateerd nieuws

Kamer eist actie walvissen en dolfijnen dankzij moties PvdD

Een overweldigende meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag voor de moties van de Partij voor de Dieren gestemd voor e...

Lees verder

Prinsjesdag: verruil groene ambities niet voor lege beloften

Marianne Thieme maakt op Prinsjesdag een statement tegen greenwashing in het kabinetsbeleid. Ze draagt een door Erny van Reij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief