Kamer blokkeert refe­rendum TTIP


18 november 2015

Een Kamermeerderheid heeft dinsdag tegen de motie van de Partij voor de Dieren en de SP gestemd die de regering verzoekt om een referendum te organiseren over het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP.

Marianne Thieme: “Het vrijhandelsakkoord zal ingrijpende gevolgen hebben voor onze samenleving en vormt een bedreiging voor onze democratie en onze standaarden ten aanzien van onder meer privacy, voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. Een volksraadpleging over de wenselijkheid van dit vrijhandelsakkoord is dan ook op zijn plaats. Onbegrijpelijk dat PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP hiertegen zijn.

Het vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU zet de deur wijd open voor producten die niet voldoen aan onze standaarden voor voedselveiligheid, privacy, dierenwelzijn en milieu. Amerikaanse bedrijven die naar eigen zeggen last hebben van nieuwe regels die mens, dier, natuur of milieu beschermen, krijgen het recht om via een private rechtbank miljoenenclaims bij een land neer te leggen. Vrijhandelsverdragen vormen daarom een bedreiging voor de democratie en onze rechtstaat.

Thieme vindt dat zo’n ingrijpend verdrag alleen tot stand mag komen wanneer de bevolking daar actief voor kiest. Thieme: “TTIP zet de democratie in de uitverkoop aan multinationals en lobbyisten. Onze rechten, onze gezondheid, dierenwelzijn en onze planeet zijn geen handelsbelemmering”.

CETA
De Tweede Kamer heeft ook een motie verworpen van Marianne Thieme en Jasper van Dijk (SP) voor een referendum over CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. Dit verdrag is al goedgekeurd door de Europese Commissie en de Canadese regering. PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP hebben hier tegen gestemd.

CETA vormt, net als TTIP een inbreuk op de kwetsbare waarden die we in Nederland en in Europa willen beschermen. Door CETA houdt de EU bijvoorbeeld niet meer vast aan de beperkingen op de import van Canadese teerzandolie, de meest milieuonvriendelijke fossiele brandstof die er bestaat. Een PvdD-motie voor een importverbod op teerzandolie is in 2013 gesteund door de Tweede Kamer, maar de handelsdeal met Canada maakt zo’n importverbod onmogelijk.

Lees hier meer over onze activiteiten tegen TTIP, CETA en andere vrijhandelsverdragen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief