Kabi­nets­visie privacy na aandringen Partij voor de Dieren


13 februari 2014

Het kabinet komt met een visie op het verzamelen en bewaren van grote datasets, zogenaamde ‘Big data’, door bedrijven en instellingen na aandringen van de Partij voor de Dieren. Ook het College voor Bescherming van Persoonsgegevens verlangt een dergelijke visie van het kabinet. Het Rathenau instituut is kritisch over Big Data-verkoop in de zorg. Medische gegevens zijn zeer privacy gevoelig en als die op straat komen te liggen, kan dat mensen tegenhouden om naar de dokter te gaan.

De minister van Economische Zaken zegde eveneens toe dat het kabinet extra aandacht gaat besteden aan kinderen. Kinderen worden vaak verleid met spelletjes op smartphones en tablets, maar moeten vervolgens toegang geven tot privacygevoelige gegevens. De Partij voor de Dieren vindt het ruilen van privacygevoelige informatie door kinderen voor apps niet moet kunnen. Daarnaast beloofde de minister met maatregelen te komen tegen ‘wifitracking’, het registreren van klanten en voorbijgangers van winkels via hun mobiele telefoon.

De Partij voor de Dieren heeft scherpe kritiek geuit op het in voorbereiding zijnde wetsvoorstel Computercriminaliteit III, waarin de politie mogelijkheden krijgt die de Big Brother fantasie van Orwell ver te boven gaan. In het wetsvoorstel ontstaat de mogelijkheid om software te plaatsen op computers waardoor op afstand de webcam kan worden aangezet en persoonlijke informatie op de computer kan worden geanalyseerd en gemanipuleerd. Voor de Partij voor de Dieren heeft privacy voorrang boven het ongecontroleerd proberen te verhogen van de pakkans van lichte vergrijpen.

Marianne Thieme: “Privacy is veiligheid. Elke keer als we onze privacy opgeven, geven we een deel van onze veiligheid op.”

Lees hier de bijdrage van Marianne Thieme in het Algemeen Overleg privacy

Gerelateerd nieuws

Thieme: "Plasterk verschuilt zich achter belang van de Staat"

Marianne Thieme heeft in het debat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gezegd het kwalijk te vinden dat de ministers...

Lees verder

Partij voor de Dieren: strengere aanpak broodfokkers noodzakelijk

Esther Ouwehand riep staatssecretaris Dijksma deze week naar de Tweede Kamer en drong bij haar aan op hardere maatregelen teg...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief