Thieme: "Plasterk verschuilt zich achter belang van de Staat"


12 februari 2014

Marianne Thieme heeft in het debat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gezegd het kwalijk te vinden dat de ministers die verantwoordelijk zijn voor het massaal afluisteren van burgers, onjuiste en onvolledige informatie aan het parlement hebben gegeven. De ministers tonen daarmee de Kamer en de burgers niet serieus te nemen.

Gebleken is dat ministers zich verschuilen achter het belang van de staat en geen mededelingen willen verstrekken over de modus operandi van de inlichtingendiensten. Terwijl op 4 februari is gebleken dat de Kamer uitstekend te informeren was zonder dat de belangen van de Staat geschaad zouden worden, zonder dat er informatie hoefde te worden verstrekt over de modus operandi van de inlichtingendiensten. Daarentegen zijn de belangen van de democratische rechtsstaat wel overduidelijk geschaad door het feit dat het kabinet de Kamer en de bevolking maandenlang onwetend heeft gehouden over de onjuistheid van de beweringen van de minister.

De Partij voor de Dierenfractie heeft vanavond daarom samen met D66, GroenLinks, CDA, PVV, SP, 50plus en het lid Bontes een motie van wantrouwen ingediend. De Partij voor de Dieren neemt het de minister kwalijk dat hij op 3 cruciale momenten de verkeerde beslissing heeft genomen. Op 30 oktober gaf hij verkeerde informatie in Nieuwsuur en herhaalde dat later in de Kamer. Op 22 november bleek dat hij onzin had verkocht aan de Kamer en de bevolking, maar besloot de Kamer daar niet over te informeren. Pas toen duidelijk werd dat de waarheid in een rechtszaak boven tafel zou komen, besloot de minister de vlucht naar voren te nemen en stuurde 4 februari een kort briefje naar de Kamer, dat meer vragen opriep dan beantwoordde.

Lees hier de bijdrage van Marianne Thieme.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Staatssecretaris Dijksma probeert stropersmethoden te legitimeren

Gepubliceerd op Volkskrant.nl, 8 februari 2014 Weinig jachtmethoden zijn zo laf als het gebruik van schijnwerpers en restlic...

Lees verder

Kabinetsvisie privacy na aandringen Partij voor de Dieren

Het kabinet komt met een visie op het verzamelen en bewaren van grote datasets, zogenaamde ‘Big data’, door bedrijven en inst...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief