Kabinet niet op eigen houtje in beroep in klimaatzaak


2 juli 2015

Het kabinet gaat niet in beroep tegen de historische uitspraak in de klimaatzaak zonder de Tweede Kamer hierover gehoord te hebben. Dit zegde minister Kamp donderdag toe op aandringen van Esther Ouwehand (PvdD).

Het kabinet was van plan om in augustus te besluiten of het in beroep gaat tegen de historische uitspraak in de klimaatzaak. Omdat de Partij voor de Dieren het onacceptabel vindt dat de volksvertegenwoordiging hier geen stem in zou hebben, heeft Esther Ouwehand erop aangedrongen dat de regering pas een definitief besluit neemt nadat de Kamer zich heeft kunnen uitspreken. Dat gebeurt nu half september. Minister Kamp (Economische Zaken) zegde dit donderdag toe aan de Partij voor de Dieren, die bijval kreeg van GroenLinks, D66 en PvdA.

Esther Ouwehand: “Het is voor het eerst dat een rechter zich uitspreekt over het klimaatbeleid van een land. De hele wereld kijkt mee naar hoe onze regering omgaat met de historische uitspraak in deze klimaatzaak. Het is erg verstandig dat de regering zorgvuldig te werk gaat en de volksvertegenwoordiging hoort voor ze beslist of ze beroep aantekent.

De Partij voor de Dieren is blij met de uitspraak van de rechter en wil überhaupt niet dat de regering hoger beroep instelt. Ouwehand: “Als de regering voor hoger beroep kiest, verliest zij kostbare tijd om de maatregelen te treffen die nodig zijn voor een gezond klimaat. Ze zou er goed aan doen om deze historische uitslag te omarmen en nu te doen wat ze aan huidige en toekomstige generaties verplicht is.

Historische uitspraak
De rechter heeft de Nederlandse staat opgedragen haar klimaatbeleid veel ambitieuzer te maken. Deze historische overwinning van Urgenda geeft mensen over de hele wereld hoop. Met deze uitspraak in de hand kunnen ook zij hun regeringsleiders houden aan de internationaal overeengekomen afspraak om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celsius.

Gerelateerd nieuws

Geen veetransporten bij hitte

De Partij voor de Dieren wil een uitrijverbod voor diertransporten op hete dagen. De temperatuur in diertransportwagens kan i...

Lees verder

Kamer wil importverbod jachttrofeeën

De Tweede Kamer wil dat er een importverbod komt voor jachttrofeeën, zoals ivoor, tijgervellen en neushoornhoorn. Een motie v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief