Geen veetrans­porten bij hitte


1 juli 2015

De Partij voor de Dieren wil een uitrijverbod voor diertransporten op hete dagen. De temperatuur in diertransportwagens kan in de zomer hoog oplopen, met ernstig dierenleed tot gevolg. Soms staan deze dieren urenlang in veewagens en zonder water te wachten voor een grensovergang of op de parkeerplaats van een slachthuis. Oververhitte dieren, hijgend van de dorst en op elkaar gepropt in wagens, vormen onder deze omstandigheden helaas geen uitzondering.

Veewagens komen in files terecht of moeten soms urenlang wachten bij een grensovergang. In zomermaanden loopt het kwik dan al snel op tot 35 graden. De hoge temperaturen zijn ondraaglijk voor de dieren. Dieren lijden bij een temperatuur van 25 graden al aan benauwdheid of uitputting. Hoe ernstig dieren te lijden hebben onder hoge temperaturen is te zien op deze beelden.

De PvdD vindt dit onacceptabel en pleit daarom voor een verbod op veetransporten op dagen dat de temperatuur boven de 25 graden komt. Een aangenomen motie die de regering heeft verzocht de diertransporten aan strengere regels te onderwerpen, wordt nog steeds niet uitgevoerd door de staatssecretaris. Marianne Thieme: “Deze temperaturen zijn ondraaglijk voor de dieren in de veewagens, en de transporten kunnen uren duren. Dit zijn risicodagen, waarbij controles niet volstaan en het is daarom veel beter om bij deze tropische temperaturen de transporten te verbieden. Ik roep de staatssecretaris op onze motie uit te voeren.”

Ziet u een stilstaand veetransport met duidelijk oververhitte dieren. BEL NVWA: 0900-0388 en zodra keuzemenu komt, toets 1. Lukt dat niet snel genoeg en is er grote nood: Bel de dierenpolitie op 144. Noteer het kenteken en naam transporteur.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief