Japan hervat jacht op bult­ruggen: PvdD pleit voor econo­mische sancties


21 november 2007

Japan heeft aangekondigd voor het eerst sinds ruim veertig jaar weer op bultruggen te gaan jagen. Tijdens het mondelinge vragenuur, dinsdag 20 november jl., heeft de Partij voor de Dieren minister Verhagen (BuZa) gevraagd economische sancties te treffen tegen Japan. Japan is van plan om in het komende jachtseizoen (winter 2007/2008), onder een dekmantel van wetenschappelijk onderzoek, 1035 walvissen te gaan vangen.

De IWC (Internationale Walvisjacht Commissie) heeft Japan herhaaldelijk verzocht om te stoppen met haar `schijn’ onderzoek. In Juni, aan de vooravond van de laatste ICW bijeenkomst, heeft de Partij voor de Dieren de minister van Landbouw gevraagd om de druk op Japan op te voeren. De minister zag hier de noodzaak echter niet van in. Sterker nog zij vreesde dat een fermer optreden Japan mogelijk zou wegjagen van de onderhandelingstafel. Een laf besluit van de minister, die zich in deze kwestie de rol van zachte heelmeester heeft aangemeten, en zie hier het resultaat. Japan speelt slinkse spelletjes, onttrekt zich van gemaakte afspraken en laat zich niets gelegen liggen om de jacht op de bultrugwalvis opnieuw te openen.

De minister van Landbouw had, in een brief over de uitkomsten van de bijeenkomst van ICW, een aantal sancties geopperd welke mogelijk tegen Japan kunnen worden ingesteld: het verliezen van vangstquota, verliezen van speciale vergunningen of een publieke veroordeling. De Partij voor de Dieren trekt de effectiviteit van deze voorgestelde sancties echter sterk in twijfel. Japan heeft met haar plan tot hervatting van de walvisjacht duidelijk het signaal afgegeven zich niets aan te trekken van gestelde quota of vergunningen en ook een publieke veroordeling zal naar alle waarschijnlijkheid weinig indruk maken. De Partij voor de Dieren heeft minister Verhagen nu gevraagd of hij bereid is om economische sancties tegen Japan te overwegen.

Klik hier om mee te doen aan de actie “Stop de walvisjacht in Japan” van IFAW .

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief