Jagers lokken zwijnen richting snelweg A50


13 oktober 2009

Actiecoördinator Harry Voss van de Partij voor de Dieren ontdekte ernstige misstanden op de Veluwe rond de jacht op wilde zwijnen. Hij vond sporen van het bijvoeren van wilde zwijnen waarmee jagers de zwijnen naar een zogeheten nul-optiegebied lokken om ze daar vervolgens dood te kunnen schieten. De zwijnen komen daardoor gemakkelijk op de snelweg A50 terecht, waarmee de verkeersveiligheid in gevaar wordt gebracht.

Een nul-optiegebied is een aangewezen gebied waarin het aantal wilde zwijnen op nul wordt gehouden. Dit gebeurt met behulp van de jacht. Harry Voss constateerde dat jagers zwijnen uit andere gebieden proberen te lokken met voer waarbij de dieren de afrit van de snelweg A50 passeren. Vervolgens schieten de jagers de dieren in het nul-optiegebied dood. Dat is wettelijk niet toegestaan en Voss maakte melding bij de politie.

“In een nul-optiegebied bij Hattemerbroek heb ik kilo’s maïskorrels aangetroffen bedoeld als lokvoer. Ook zijn er boomstammen voorzien van teerlokmiddel en een liksteen. Bovendien is er een jachthut geplaatst op de voederplek. Er zijn duidelijke sporen van wroeten in de bermen aangetroffen en de wilde zwijnen zijn in de avonduren en ’s nachts scharrelend gesignaleerd langs de snelweg ter hoogte van Hattemerbroek. Hattemerbroek is hierdoor één van de gevaarlijkste plekken van de Veluwe”, aldus Harry Voss.

De Partij voor de Dieren is tegen de jacht en pleit voor effectieve en diervriendelijke maatregelen om overlast van zwijnen te verminderen en daarmee de verkeersveiligheid te waarborgen. Het afschieten van wilde dieren uit oogpunt van populatiebeheer biedt geen duurzame oplossing. Afschot leidt namelijk tot aanwas van nieuwe dieren en het veroorzaakt vluchtgedrag bij de zwijnen, waardoor ze eerder in de buurt van snelwegen terecht komen. De Partij voor de Dieren deed in de Tweede Kamer en in de Provinciale Staten al verschillende voorstellen voor het instellen van jachtvrije gebieden, waarbij een natuurlijk populatieontwikkeling gestimuleerd wordt.

Dagblad de Stentor berichtte over de bevindingen van Harry Voss. Lees hier het krantenbericht.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief