Ierse paling levend aan haak naar Nederland vervoerd


18 juli 2008

Partij voor de Dieren stelt Kamervragen over deze vorm van dierenmishandeling

In het tv-programma Klootwijk aan Zee van woensdag 16 juli was te zien hoe de paling met haken uit het water werd opgevist en vervolgens met de haak nog in de bek levend werd vervoerd naar Nederland. In Nederland wordt deze paling verkocht als IJsselmeerpaling. Esther Ouwehand heeft hierover Kamervragen gesteld aan de minister van LNV omdat zij van mening is dat deze vorm van dierenmishandeling ontoelaatbaar is.

Ouwehand vraagt de minister maatregelen te nemen om het vervoer van levende palingen tegen te gaan en wil verder weten of deze methode van vangst en vervoer in Nederland is toegestaan, hoeveel dagen een paling nog leeft nadat deze is gevangen en op welke wijze de paling in Nederland wordt gedood.

De paling is een bedreigde diersoort. Het palingbestand omvat nog geen twee procent van de populatie uit de jaren ’60 en de soort staat op de rand van uitsterven. In Nederland is de palingstand drastisch afgenomen en staat de paling rood gemarkeerd op de viswijzer van WNF en Stichting De Noordzee. De Viswijzer geeft informatie over welke vissoorten verantwoord zijn gevangen en welke niet en de paling is een slechte keus. De Tweede Kamer heeft vorige maand, op verzoek van de Partij voor de Dieren, besloten geen paling en andere bedreigde vissoorten meer te serveren.

De Partij voor de Dieren is van mening dat het vangen van paling in Ierland dieronvriendelijk is, en ook vanuit het oogpunt van overbevissing ontoelaatbaar is. Het komende vergaderjaar zal de partij zich verder inzetten voor een verbod op de vangst van paling.

Klik hier voor de gestelde Kamervragen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief