Honderden miljoenen biggen jarenlang onnodig gecas­treerd


24 april 2008

De Partij voor de Dieren wil per direct een verbod op het castreren van biggen en heeft dat vandaag aan de minister van landbouw gevraagd. Castreren blijkt namelijk totaal overbodig om de specifieke berengeur bij vlees van mannelijke varkens te voorkomen. Dit constateerden onderzoekers uit Wageningen in een vandaag gepubliceerd rapport. De berengeur is slechts bij enkele procenten van de mannelijke varkens aanwezig en kan gemakkelijk aan de slachtlijn worden opgespoord. De tien miljoen biggen die jaarlijks onverdoofd worden gecastreerd in Nederland ondergaan deze gruwelijke verminking op oneigenlijke gronden. Jarenlang werd aangenomen dat een veel hoger percentage van de mannelijke biggen een berengeur zou kunnen ontwikkelen.

Marianne Thieme: “Het is ongehoord dat jarenlang honderden miljoenen biggetjes op zeer pijnlijke wijze zijn gecastreerd omdat de varkenssector iedereen voorhield dat het niet anders kon. We willen dat er zo snel mogelijk een castratieverbod wordt ingevoerd omdat alle smoezen die steeds werden gebruikt om een verbod te vertragen nu door wetenschappers onderuit zijn gehaald.”

Over twee weken zal een debat met de minister plaatsvinden waarin de Partij voor de Dieren steun vraagt van de andere partijen voor een versnelde invoering van het verbod op castratie. De partij hoopt echter dat de minister het debat niet zal afwachten, maar naar aanleiding van de conclusies van de wetenschappers al eerder stappen zal zetten om tot een castratieverbod te komen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief