Hardere maat­re­gelen nodig tegen puppy­handel


13 oktober 2017

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de ondergrondse puppyhandel in Nederland. Dit naar aanleiding van een artikelenreeks van Follow the Money waarin de handel in honden na de drugshandel ‘de meest lucratieve illegale business van ons land’ wordt genoemd. “Eens te meer wordt aangetoond dat de vrijblijvende aanpak van misstanden in de fokkerij niet werkt. Er zijn hardere, verplichtende maatregelen nodig”, stelt Kamerlid Femke Merel Arissen.

Arissen wil een reactie van het ministerie van Economische Zaken op de malafide praktijken in de zogenoemde broodfok, zoals beschreven door de onderzoeksjournalisten van Follow the Money. Arissen pleit verder voor strafmaatregelen wanneer er willens en wetens wordt gefokt op uiterlijke kenmerken met dierenleed en erfelijke gebreken als gevolg. Ook wil ze weten hoe hier op gehandhaafd gaat worden.

Op aandringen van de PvdD heeft het kabinet aangekondigd met een witte lijst voor hondenhandelaren te komen om zo een einde te maken aan het gesjoemel met papieren en chipcodes. Ook op dit punt wil Arissen van de minister horen hoe er gehandhaafd gaat worden. “Niet alleen nationaal maar ook internationaal, aangezien er veel honden geïmporteerd worden voor de handel.”

De PvdD pleit bovendien voor een verbod op de handel in huisdieren via internet (onder andere Marktplaats), omdat de herkomst van de aangeboden honden niet altijd kan worden achterhaald.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief