Groeiende wereld­wijde beweging – Animal Politics Meeting in Den Haag


18 juli 2016

Van 14 tot 17 juli kwamen Europese partijen voor dieren bijeen in Den Haag voor de jaarlijkse Animal Politics Meeting. Deze partijen zijn onderdeel van een groeiende wereldwijde beweging van groepen en partijen die niet de kortetermijnbelangen van de mensen centraal stellen, maar de gehele planeet en ál haar bewoners. De belangrijkste ingrediënten van deze driedaagse bijeenkomst waren kennisoverdracht, het uitwisselen van ervaringen en het versterken van de samenwerking. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Animal Politics Foundation, de stichting die de internationale activiteiten van de Partij voor de Dieren organiseert.

Wereldwijd zijn er meer dan 15 partijen die zich inzetten voor de belangen van dieren, natuur en milieu. Dat aantal groeit nog steeds, evenals hun aanhang en succes. Niet alleen in Nederland, maar ook in Portugal (PAN), Duitsland (Tierschutzpartei), Australië (Animal Justice Party) en Taiwan (Trees Party) hebben deze partijen een of meer volksvertegenwoordigers.

In Portugal, PAN is inmiddels vertegenwoordigd in drie councils, en sinds vorig jaar ook in het nationale parlement. PACMA, de Spaanse partij, schreef geschiedenis in de nationale verkiezingen afgelopen juni met meer dan 284.000 stemmen voor het congres en 1,2 miljoen stemmen voor de senaat. Ondanks dat enorme aantal, leverde dat de partij geen zetel op, door de wijze waarop het electorale systeem in Spanje werkt. Toch betekent dat niet dat de partij geen invloed heeft. Partijen voor dieren zijn als de haas in de marathon. Zo zal er dit jaar geen Toro de la Vega festival zijn in Spanje. Dankzij PACMA heeft dit festival, waarbij honderden mannen een stier opjagen en met een lans doden, dit jaar geen vergunning gekregen.

In het Verenigd Koninkrijk deed de Animal Welfare Party voor het eerst mee in Schotland en Noord-Ierland. In Londen behaalde de partij bij 1% van de stemmen. De Finse Animal Justice Party slaagde erin om voldoende handtekeningen bij elkaar te krijgen om de partij officieel te registreren. In Australië bleek tijdens de verkiezingen eerder deze maand dat ook de steun voor de Australische Animal Justice Party groeit, wat in Victoria nog kan resulteren in een zeten in de senaat.

Tijdens de Animal Politics Meeting deelden de zeven deelnemende partijen kennis en ervaring over onderwerpen als het voorbereiden op de volgende verkiezingen, het bouwen van een sterke partijorganisatie en het voeren van campagne.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief