Dieren Sint-Eustatius sterven door ernstige droogte


18 juli 2016

Veel dieren zijn slachtoffer van de aanhoudende droogte op Sint-Eustatius. Er is sprake van sterfte en ernstige verwaarlozing onder het vee op het eiland in Caribisch Nederland. Omdat de lokale overheid verzuimt in actie te komen, roept Marianne Thieme het kabinet in Kamervragen op om de lokale overheid hierop aan te spreken en deze verwaarlozing tegen te gaan.


Ruim 500 bewoners van Sint-Eustatius hebben met een petitie de lokale overheid gevraagd om de verwaarlozing van landbouwdieren tijdens de droogte aan te pakken. Het eiland kent veel rondzwervende landbouwdieren. Deze dieren hebben het door de droogte zeer moeilijk. Ze zijn sterk vermagerd en worden onvoldoende verzorgd door hun eigenaren. Ook dieren die gehouden worden binnen omheiningen worden te vaak ernstig verwaarloosd en sterven door uitdroging en verhongering. De lokale overheid heeft tot nu toe niet ingegrepen om de dieren te beschermen tegen verwaarlozing en uitdroging.

Dierenwelzijn is een eilandelijke bevoegdheid en dus is het als eerste aan het bestuur van Sint-Eustatius om te handhaven. Maar als er vanuit het eilandelijke bestuur niet wordt gehandhaafd, zou de Nederlandse overheid moeten ingrijpen. Marianne Thieme roept daarom in Kamervragen staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) op om de lokale overheid van Sint-Eustatius aan te spreken om de verwaarlozing van dieren tegen te gaan.

Thieme: “Verwaarlozing van dieren is onacceptabel. Binnen het Nederlands Koninkrijk zouden geen verschillen mogen zijn in de mate van bescherming van dieren.

Eerste Kamer
Vorige maand diende de PvdD in de Eerste Kamer een motie in die vraagt om een overzicht van verschillen in bescherming van dieren tussen Nederland en Caribisch Nederland. De motie biedt aanknopingspunten voor een discussie over de verschillen in bescherming van dieren. Ondertussen moeten de verwaarloosde dieren op Sint-Eustatius zo snel mogelijk worden geholpen.

Gerelateerd nieuws

Geen kamermeerderheid voor einde diertransporten in hitte

De temperatuur in diertransportwagens kan in de zomer hoog oplopen, met ernstig dierenleed tot gevolg. Soms staan de dieren u...

Lees verder

Groeiende wereldwijde beweging – Animal Politics Meeting in Den Haag

Van 14 tot 17 juli kwamen Europese partijen voor dieren bijeen in Den Haag voor de jaarlijkse Animal Politics Meeting. Deze p...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief