Gesprek met Dijs­sel­bloem: Thieme bepleit radicale koers­wij­ziging


30 september 2013

In het open gesprek waarvoor de oppositiepartijen zijn uitgenodigd op het ministerie van financiën, zal de Partij voor de Dieren aangeven dat alleen een radicale koerswijziging tot oplossing van de huidige problemen kan leiden. Een uitruil van verkiezingsbeloften zoals eerder leidde tot de vorming van de regeringscoalitie van VVD en PvdA kan geen soelaas bieden om de crisis het hoofd te bieden. Marianne Thieme: “We willen elke gelegenheid aangrijpen om dit kabinet ertoe te bewegen te stoppen met haar desastreuze beleid. Het kabinet staat met de rug tegen de muur nu de voltallige oppositie haar plannen niet steunt.”

Anders dan de beeldvorming in diverse media suggereert ontbeert het kabinet niet de steun van een deel van de oppositie, maar van de gehele oppositie. In het verleden werden dergelijke problemen gelapt met lente- zomer- herfst- of winterakkoorden die gebaseerd waren op compromisvorming en die allemaal van zeer beperkte houdbaarheid en groot politiek opportunisme blijk gaven.

De Partij voor de Dieren zal niet meewerken aan dergelijke lapmiddelen. Wel zal ze waar dat maar mogelijk is radicale koerswijziging bepleiten in de richting van een beleid dat gebaseerd is op mededogen en duurzaamheid. Thieme: “Geen JSF’s, maar banen in de zorg. Geen Blankenburgtunnel, maar nieuwe natuur. Geen milieuschadelijke subsidies, maar een groen en duurzaam belastingstelsel. Niet inzetten op economische groei, maar op duurzame economische ontwikkeling.”

Kiezers hebben er recht op dat hun politieke vertegenwoordigers alles doen om de crisis op te lossen. Niet door te marchanderen over verkiezingsbeloften en idealen, maar door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor een radicaal ander beleid. Het kabinet kan die keuze maken, groene beloftes van de partijleiders van PvdA en VVD bieden daarvoor alle ruimte, en er zijn voldoende oppositiepartijen die steun zouden willen geven aan een groen en duurzaam beleid.

Willen de regeringsfracties die keuze niet maken, dan zal het voortbestaan van deze coalitie onzeker worden. Compromissen op basis van de nu ingezette koers kunnen hooguit uitstel van executie betekenen en een vertraging in het oplossen van de crisis, waar daadkracht nu een eerste vereiste is.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme ontvangt Michiel de Ruyter Prijs

Marianne Thieme is uitgeroepen tot winnaar van de Michiel de Ruyter Prijs 2013. Ze krijgt de onderscheiding vanwege haar grot...

Lees verder

Ouwehand: "Minder dieren, minder mest, minder problemen"

De Partij voor de Dieren is tegen de wet waarmee staatssecretaris Dijksma het mestoverschot in Nederland zegt aan te gaan pak...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief