Bescherm de bodem!


1 juli 2015

De Partij voor de Dieren vindt dat er niet genoeg aandacht kan zijn voor het belang van een gezonde bodem. Niet alleen voor het komende groeiseizoen, maar ook voor de generaties na ons.

Esther Ouwehand: “De bodem is letterlijk de grond van ons bestaan. We zijn er van afhankelijk voor ons voedsel, energie, drinkwater. De natuur kan niet zonder. We wonen er bovenop. Maar in plaats van hem te koesteren, putten we hem uit, schrapen we hem weg en gebruiken we hem als afvalverwerker. In onze hebzucht plegen we roofbouw op de aarde en daarmee ondermijnen we onze eigen toekomst. Wereldwijd worden gezonde bodems bedreigd door ontbossing, groeiende steden, vervuiling, en onverantwoord landgebruik.

De PvdD vindt dat de regering veel we weinig doet om de bodem gezond en vruchtbaar te houden. Juist de grote Nederlandse import van soja voor veevoer en palmolie zorgt voor erosie, roofbouw en verstoring van ecosystemen. Wij putten de aarde aan de andere kant van de wereld uit voor onze vee-industrie en lekkere trek. En ook in Nederland zelf is de bodem een zorgenkindje aan het worden. De zeer intensieve landbouw vergiftigt in rap tempo onze bodem met kunstmest, dierlijke mest die vol met antibioticaresistente bacteriën zitten, zware metalen en landbouwgif.

Niet lang geleden was de Flevopolder de vruchtbaarste grond van Europa. In enkele decennia heeft Nederland de mooiste tuin van Europa verknoeid. Door onverantwoord bodemgebruik, gericht op hoge productie en korte termijn winst, is de vruchtbare bodem er in één generatie vrijwel doorheen gejaagd. De focus op de korte termijn is een rechtstreekse bedreiging voor de bodemvruchtbaarheid op de lange termijn. De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet alsnog tot actie overgaat: voor het einde van dit Jaar van de Bodem moet er een concrete strategie liggen om de bodem in ons land te beschermen tegen de focus op de korte termijn.

Zie ook deze oproep van acteur Edward Norton om de bodem niet als vuil te behandelen.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe natuurwet is grote stap achteruit

Donderdag trokken Kamerleden Marianne Thieme en Esther Ouwehand gezamenlijk ten strijde tegen de nieuwe Wet natuurbescherming...

Lees verder

Geen veetransporten bij hitte

De Partij voor de Dieren wil een uitrijverbod voor diertransporten op hete dagen. De temperatuur in diertransportwagens kan i...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief