Geen steun voor verbod onver­doofde rituele slacht door monster­verbond


14 december 2011

De onverdoofde rituele slacht in Nederland kan voorlopig doorgang blijven vinden door een monsterverbond tussen PvdA, VVD, SGP, CU, CDA en D66. Deze partijen besloten diep in de nacht zich samen tegen de initiatiefwet van Marianne Thieme te keren die beoogde het onverdoofd ritueel slachten te verbieden. Hoewel de stemming nog moet plaatsvinden is van de meeste partijen duidelijk welke positie ze zullen innemen. De wet die op 28 juni dit jaar met een overweldigende meerderheid van 116-30 werd aangenomen in de Tweede kamer, zal het om die reden niet halen in de Eerste kamer.

Na een intensief debat dat vrijwel de hele dag duurde, en waarbij de VVD zich al vroeg aan de zijde van de SGP en de andere confessionele partijen schaarde, sloten ook PvdA en D66 zich laat in de avond aan bij het monsterverbond. Marianne Thieme: “ Een bijzonder staaltje van collectief duiken, om bij elkaar dekking te zoeken tegen de electorale gevolgen van het blijven toestaan van ernstig en vermijdbaar dierenleed in de rituele slachtpraktijk.”

Gisteravond werd al bekend dat er boze reacties waren op de draai van de VVD. Oud-senator Robert de Haze Winkelman van de VVD zegde zijn partijlidmaatschap op omdat hij van mening is dat 'Godsdienstvrijheid nooit een alibi mag zijn om dieren te mishandelen.'

Staatssecretaris Bleker eiste in het debat opnieuw een bijzondere rol op door letterlijk te elfder ure een convenant aan te kondigen die de uitwassen in de rituele slacht zou moeten reguleren. De staatssecretaris had nog niets voorbereid , maar kondigde onverhoeds een brief over dit onderwerp aan en bood op deze wijze een uitvlucht voor PvdA en D66 om zich bij de VVD en de confessionele partijen te scharen.

Marianne Thieme: “ De strijd voor beëindiging van de onverdoofde rituele slacht zal onverminderd doorgaan. Een lange, onverdoofde doodsstrijd voor dieren omwille van religieuze riten is onbestaanbaar in het Nederland van nu.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief