Forse groei in dier­trans­porten Thieme: ‘Einde aan gesleep met dieren’


3 februari 2010

De denkgroep Wijffels concludeerde in 2001 dat de veehouderij in Nederland op de schop moet en pleitte voor een drastische afname van diertransporten en een verbod op veemarkten in 2010. Het is inmiddels 2010, maar het aantal diertransporten is juist toegenomen. De Partij voor de Dieren wil een verantwoording van het kabinet over het negeren van deze adviezen en de consequenties die dit kan hebben voor het dierenwelzijn en de volksgezondheid.

Marianne Thieme: ‘Het moet afgelopen zijn met het gesleep met dieren. Onbegrijpelijk dat de aanbevelingen van de commissie Wijffels simpelweg genegeerd zijn.’ Volgens Thieme vormt de toename in het aantal diertransporten een potentiële bedreiging voor de gezondheid van zowel mensen als dieren. Thieme heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Opvallend is dat andere Kamerleden, zoals Waalkens (PvdA), ook aangeven problemen te hebben met de dierentransporten, maar dat deze de motie van de PvdD om een onderzoek in te stellen naar de implementatie van de aanbevelingen van de commissie Wijffels vervolgens niet steunen.

Ook is de Partij voor de Dieren van mening dat Nederland een eigen verantwoordelijkheid heeft voor het dierenwelzijn en met behulp van wetgeving een einde zou moeten maken aan het transporteren van levende dieren voor de export.

Nu de Tweede kamer niet lijkt te voelen voor een evaluatie van de aanbevelingen van de denkgroep Wijffels, zal de partij dit onderwerp in de eerste kamer agenderen. Het negeren van de aanbevelingen van de denkgroep Wijffels baart veel senatoren ernstige zorgen.

Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

Progressieve partijen helpen zedelijkheidswet seks met dieren aan meerderheid

Hoewel er veel inhoudelijke bezwaren bestaan tegen het wettelijk verbod op seks met dieren, is een krappe meerderheid van de ...

Lees verder

Dankzij Partij voor de Dieren opnieuw uitstel van crisis- en herstelwet

Op voorstel van Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren stelt de Eerste Kamer de behandeling van de Crisis- en Herstelwet ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief