Foie gras (ganzen- en eenden­lever) op Tweede Kamer Kerstmenu: PvdD dient klacht in bij voor­zitter Tweede Kamer


14 december 2004

Terwijl onlangs nog Joop van den Ende na een gesprek met Stichting Wakker Dier het zeer dieronvriendelijk verkregen foie gras van het menu (Circustheater) afhaalde, biedt de Tweede Kamer haar leden dit product nog steeds aan in het komende kerstmenu. De Partij voor de Dieren heeft een klacht ingediend bij de voorzitter van de Tweede Kamer. Ook de kamerleden Krista Van Velzen (SP), Harm Evert Waalkens (PvdA) en Joost Eerdmans (LPF) hebben dit gedaan.

Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed. De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden.

De PvdD dringt er bij de kamervoorzitter op aan dat de ganzenlever van het menu wordt verwijderd.
Deze weken voor kerst zijn er op Nederland 1, 2 en 3 schokkende spotjes van Stichting Wakker Dier over het dierenleed achter foie gras te zien.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief