Onderzoek naar dumpen vis op zee na motie PvdD


8 juli 2013

Op aandringen van de Partij voor de Dieren laat staatsecretaris Dijksma onderzoek doen naar het dumpen van vis op zee. Onlangs onthulde Greenpeace dat een Nederlandse supertrawler anderhalf miljoen dode haring in zee gooide om ruimte te maken voor een school haring van (nog) betere kwaliteit. Deze zogenaamde ‘highgrading’ is verboden, maar er is nauwelijks controle op visserij op open zee. De Partij voor de Dieren wil een harde aanpak van illegale visserij en heeft staatssecretaris Dijksma gevraagd de omvang van de fraude in kaart te brengen. Naar aanleiding van een motie van Esther Ouwehand zegde de staatssecretaris vorige week toe zo'n onderzoek te starten.

Eerder dit jaar deed Greenpeace aangifte bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) tegen het Katwijkse vissersbedrijf Parlevliet & Van der Plas. De milieuorganisatie heeft een schaduwboekhouding in handen, waaruit blijkt dat een supertrawler van Parlevliet tijdens een visreis van drie weken meer dan anderhalf miljoen kilo dode haring in zee kieperde. Parlevliet & Van der Plas moet voor de inspectiediensten documenten aanleveren, waarin de hoeveelheden gevangen vis staan vermeld. Dit is bedoeld om te controleren of het bedrijf zich aan de vangstquota houdt. Greenpeace kreeg van een Duitse oud-stuurman van monstertrawler ‘Jan Maria’ echter een schaduwboekhouding, waaruit blijkt dat op grote schaal de hand wordt gelicht met die cijfers. Zowel Zembla als Nieuwsuur besteedde aandacht aan de visfraude.

De Partij voor de Dieren wil 100% controle op supertrawlers en andere vissersschepen, waarbij de kosten zullen moeten opgebracht door de sector zelf. Esther Ouwehand: “De zeeën en oceanen zijn onze belangrijkste ecosystemen. Door overbevissing staan die toch al zwaar onder druk. Met een vissersvloot die veel groter is dan de mariene natuur aankan, en slechte handhaving van de regels díe er zijn, weet je zeker dat de zeeën leeg raken. Om dat te voorkomen moet de visserij drastisch aan banden worden gelegd. En wel zo snel mogelijk.”

Gerelateerd nieuws

Met een geryclede, elektrische bus naar de koning

Marianne Thieme heeft vandaag per elektrische bus een kennismakingsbezoek afgelegd bij koning Willem Alexander. Thieme koos v...

Lees verder

Extra controles op stallen in de zomer

De overheid moet in de zomer zorgen voor meer controles op de temperatuur en luchtkwaliteit in stallen. De Tweede Kamer heeft...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief