Extra controles op lucht­kwa­liteit en tempe­ratuur in stallen deze zomer


23 juli 2013

Dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren gaat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) veehouderijen deze zomer extra controleren op de temperatuur en luchtkwaliteit in stallen. Staatssecretaris Dijksma heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat zij uitvoering geeft aan de motie door de stallen extra te laten inspecteren.

De hogere temperaturen kunnen leiden tot ernstige welzijnsproblemen bij dieren die opeengepakt in stallen staan. De dieren hebben geen toegang tot frisse lucht en krijgen niet de mogelijkheid om bij een zomerse temperatuur af te koelen.

In een potdichte stal is ventilatie voor dieren noodzakelijk om te overleven. Ventilatoren zijn zeer kwetsbaar voor technische fouten, die grote gevolgen kunnen hebben voor het dierenwelzijn. Geregeld worden incidenten gemeld over defecte ventilatoren in stallen waardoor dieren kunnen stikken bij gebrek aan frisse lucht. In juni zijn nog 1100 varkens gestikt nadat het ventilatiesysteem in een stal uitviel. Marianne Thieme heeft daar eerder Kamervragen over gesteld. Verder kunnen ammoniakconcentraties door hogere temperaturen in een stal sterk oplopen door slechte ventilatie. Dieren krijgen daardoor gezondheidsproblemen, zoals irritaties aan de luchtwegen.

Staatssecretaris Dijksma heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat de NVWA extra inspecties gaat uitvoeren op de temperatuur en luchtkwaliteit tijdens de reguliere controles in de zomer. Ook zal het stalklimaat beter worden gecontroleerd bij veehouderijen met een hoger risico. Verder laat Dijksma de meldingen onderzoeken van burgers over misstanden in veehouderijen via het meldpunt van de NVWA en 144.

Thieme is verheugd dat in de zomer extra controles plaatsvinden: “Dieren worden gedwongen te leven in potdichte stallen en in hun eigen ammoniaklucht staan. Frisse en schone lucht is essentieel voor het welzijn en de gezondheid van dieren en hier moet beter op gecontroleerd worden”.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: bescherm dieren tegen zomerse hitte

De Partij voor de Dieren wil een uitrijverbod voor diertransporten op hete dagen. De temperatuur in diertransportwagens kan i...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil extra bescherming duinen voor natuur en drinkwater

De Partij voor de Dieren wil dat de duinen worden beschermd voor de productie en reserve van drinkwater en voor het behoud va...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief