Partij voor de Dieren: bescherm dieren tegen zomerse hitte


23 juli 2013

De Partij voor de Dieren wil een uitrijverbod voor diertransporten op hete dagen. De temperatuur in diertransportwagens kan in de zomer hoog oplopen, met ernstig dierenleed tot gevolg. Onacceptabel, vinden Marianne Thieme en Esther Ouwehand. Zij stelden onlangs voor om bij hoge temperaturen geen diertransporten te laten uitrijden. De motie werd echter door een meerderheid van de Kamer verworpen. Ook het voorstelom werk te maken van beschutting voor dieren in weilanden haalde het niet.

De Europese Transportverordening bepaalt dat de temperatuur in een diertransportwagen maximaal 30 graden celsius mag zijn. In de zomermaanden kan de temperatuur in diertransportwagens echter ver boven deze norm uitkomen. De hoge temperaturen zijn ondraaglijk voor dieren in veewagens. Illustratief voor dit probleem zijn de videobeelden die in opdracht van de Partij voor de Dieren werden gemaakt. De beelden tonen het meten van de temperatuur in veewagens met varkens en kippen. De temperatuur in de betreffende veewagens steeg tot boven de 34 graden. Dieren lijden bij een temperatuur van 25 graden al aan benauwdheid en uitputting, zo blijkt uit onderzoek.

In veel weilanden staan geen bomen of schuilstallen die dieren beschermen tegen de brandende zon of zware regenval. De Partij voor de Dieren wil dat dieren beschermd worden tegen extreme weersomstandigheden en dringt er bij de regering op aan in overleg te treden met gemeenten om beschutting in weilanden te stimuleren.

Dankzij een motie van Marianne Thieme en Esther Ouwehand worden deze zomer wel extra controles uitgevoerd op de temperatuur en ventilatie in stallen. De motie werd gesteund door PVV, PvdA, GroenLinks, 50Plus en SP. Staatssecretaris Dijksma heeft de Kamer inmiddels laten weten gehoor te geven aan het verzoek van de Kamer.

Gerelateerd nieuws

Grote zorgen omwonenden over gifgebruik bollensector

Omwonenden van bollenvelden en akkers in Noord-Holland maken zich grote zorgen over de gevolgen van het gifgebruik op de veld...

Lees verder

Extra controles op luchtkwaliteit en temperatuur in stallen deze zomer

Dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren gaat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) veehouderijen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief