Europese Commissie komt met actieplan voor beter welzijn van dieren


23 januari 2006

24 januari 2006 - De Europese Commissie vindt dat veehouderijen in de EU beter moeten worden gecontroleerd op dierenwelzijn. Ook in de wereldhandel moet het onderwerp op de agenda komen. Dat blijkt uit een vijfjarenplan dat de commissie gisteren in Brussel heeft gepresenteerd aan de landbouwministers van de lidstaten.

Eurocommissaris Markos Kyprianou van volksgezondheid zegt dat dierenwelzijn niet alleen een ethische en morele zaak is, maar ook gaat om de gezondheid van de dieren en daarmee om de voedselkwaliteit. Brussel wil hogere standaarden voor dierenwelzijn, voorlichting voor consumenten en minder dierproeven.

De Europese Commissie komt met het actieplan naar aanleiding van verschillende onderzoeken naar de mening van burgers over het welzijn van dieren in de EU. Een rapport uit juni vorig jaar en een enquete op internet in december lieten haarscherp zien dat Europese burgers schreeuwen om een einde aan de bio-industrie. De vernietigende wetenschappelijke rapporten over het welzijn van de meer dan 8 miljard landbouwdieren die jaarlijks binnen de EU worden gehouden en geslacht, hadden zich voorafgaand aan deze onderzoeken reeds opgestapeld. Dat de Europese Commissie nu uiteindelijk een duidelijke stap zet in de richting van een betere bescherming van dieren mag uniek worden genoemd in het Europa waar de landbouwlobby nog altijd oppermachtig is.

De afzonderlijke lidstaten en het Europees Parlement moeten nog groen licht geven op de dierenwelzijnsplannen van de Europese Commissie. De Partij voor de Dieren zal minister Veerman, minister-president Balkenende en de Nederlandse vertegenwoordiging in het Europarlement hierbij scherp in de gaten houden en eist dat Nederland er alles aan zal doen om het actieplan in heel Europa in werking te kunnen stellen.

Het standpunt van de Europese Commissie vormt tussen neus en lippen door een regelrechte aanklacht tegen de huidige situatie in Nederland, waar de bestaande wetgeving ter bescherming van (landbouw)dieren massaal wordt overtreden en de controle op naleving van de regels geen enkele prioriteit krijgt en zelfs steeds verder wordt afgebroken.

Anderzijds heeft Europa dieronvriendelijke regeringen als het kabinet Balkenende tot nu toe alle ruimte gegeven om de toch al minimale dierenwelzijnsnormen omwille van de bescherming van economische belangen naar beneden bij te schroeven tot het (nog lagere) niveau van de Europese richtlijnen. Ook de miljarden aan landbouwsubsidies blijven voorlopig nog een voortstuwende kracht achter de bio-industrie in tal van Europese lidstaten.

Alle reden dus om de ontwikkelingen nauwlettend te blijven volgen en niet te rusten tot miljarden dieren eindelijk de bescherming krijgen die zij verdienen.

Links:

Het actieplan van de Europese Commissie: Community Action Plan on Animal Protection

Gerelateerd nieuws

Bestrijding vogelpest: de normen en waarden van Europa?

Mannen die levende kippen en eenden in plastic zakken gooien. De plastic zakken worden vervolgens begraven of verbrand. De di...

Lees verder

Partij voor de Dieren richt regionale werkgroep op in Friesland

Heerenveen, 24 januari 2006 - De snelst groeiende politieke partij van Nederland, de Partij voor de Dieren, heeft sinds deze ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief