Esther Ouwehand op pad met de Lande­lijke Inspec­tie­dienst


30 augustus 2012

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand heeft deze week meegelopen met de Landelijke Inspectiedienst (LID). Samen met inspecteur Eduard Opperman bezocht zij een aantal meldingen van ernstige dierverwaarlozing die waren binnengekomen via het landelijke meldnummer 144.

Het Tweede Kamerlid was onder andere getuige van het gezamenlijke optreden van de LID en de dierenpolitie bij een hercontrole bij een particuliere handelaar waarbij opnieuw zieke en ernstig verwaarloosde kippen werden aangetroffen. De man had al eerder een waarschuwing gekregen en moest maatregelen treffen om beter voor zijn dieren te zorgen. Toen de LID-inspecteur samen met dierenpolitie en Kamerlid daarop maandag controleerde, troffen zij wederom dode en halfdode kippen aan. In een loods zaten zo'n 200 sterk vermagerde dieren, zonder water, en onder de bloedluis.

De LID en de dierenpolitie constateerden in overleg met de ingeschakelde dierenarts dat de verwaarloosde kippen dringend goede verzorging nodig hadden en besloten tot inbeslagname. Voor een aantal van de kippen was dat helaas te laat; zij waren er zo slecht aan toe dat ze ter plekke uit hun lijden moesten worden verlost. De eigenaar wordt vervolgd voor het verwaarlozen van de dieren. Ook Omroep Brabant deed verslag van de inbeslagname.
Esther Ouwehand: “De LID en de dierenpolitie doen belangrijk werk. Zonder hun kordate optreden zouden deze verwaarloosde dieren letterlijk creperen tot de dood. Onbegrijpelijk dat de dierenpolitie in de ogen van veel andere partijen 'overbodig' is.”

De Partij voor de Dieren is voor een stevige aanpak van dierenverwaarlozing. De partij ondersteunt de dierenpolitie en pleit voor betere wettelijke bescherming van alle dieren, waaronder een houdverbod voor dierenmishandelaars. Verder moet opvang van in beslag genomen dieren door de overheid sterk worden verbeterd. Hoewel de Partij voor de Dieren hierover al in 2011 een motie indiende, heeft CDA-staatssecretaris Henk Bleker deze aangenomen motie nog steeds niet uitgevoerd.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren lanceert verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Met een speciaal verkiezingsprogramma in eenvoudige taal wil de Partij voor de Dieren kiezers bereiken met een licht verst...

Lees verder

Esther Ouwehand bekijkt schadelijke effecten van kolencentrale op natuur in de Eems

Esther Ouwehand was vandaag op bezoek in de Eemshaven, Delfzijl en Termunterzijl, en het daaromheen liggende Waddengebied ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief