Esther Ouwehand helpt gedwars­boomde Boer Koekoek een handje


5 september 2012

Esther Ouwehand was op donderdag 6 september in Nijmegen om Boer Koekoek een hart onder de riem te steken. Zij schonk deze biologische stadsboer een symbolisch kweekkasje, omdat Koekoek en de gemeente Nijmegen al maanden in gevecht zijn over de plaatsing van drie kleine opkweekkasjes op zijn tuinderij. Vorige week heeft het Tweede Kamerlid hierover nog Kamervragen gesteld.

Het conflict tussen de boer en de gemeente staat symbool voor de tegenwerking die voorlopers op het gebied van duurzaam voedsel vaak ondervinden. Boer Koekoek heeft een ‘deelgenotentuin’ aan de Dijkgraaf van Wijckweg in Nijmegen waar burgers in samenwerking met de boer biologische groente kunnen telen. Om voldoende gevarieerde gewassen te kunnen kweken wil de duurzame stadsboer drie kleine opkweekkasjes plaatsen, maar het collegebestuur van de gemeente Nijmegen (PvdA, GroenLinks en D66) geeft hier geen toestemming voor omdat dit niet in het bestemmingsplan zou passen. De gemeente maakt het de boer en de meehelpende burgers daarmee onmogelijk om gewassen als tomaten, paprika en komkommer te kweken. Bovendien wordt het groeiseizoen op de stadstuin hier sterk door ingekort.

Het Tweede Kamerlid schenkt de boer het symbolische kasje om de gemeente in Nijmegen goed wakker te schudden. Esther Ouwehand: “Als ik bestuurder zou zijn in Nijmegen, zou ik trots zijn op een boer die samen met burgers werkt aan de teelt van lokale, biologische groenten. Boer Koekoek is een echte voorloper op het gebied van duurzaam voedsel. Die moet je steunen, in plaats van tegenwerken!"

De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor de verschillende vormen van stadslandbouw. De teelt van voedsel in en rond de stad levert een belangrijke bijdrage aan duurzaam voedsel en helpt de verbinding tussen burgers en voedsel te herstellen. Eind vorig jaar heeft Ouwehand voorgesteld om een klimaatambassadeur aan te stellen voor de stadslandbouw. Dat voorstel werd omarmd door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, maar in de tussentijd lijkt er amper iets gebeurd.

De Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Atsma zijn toezegging voor het aanstellen van een ambassadeur nakomt, en heeft daarom vorige week Kamervragen gesteld, waarin Ouwehand ook het Nijmeegse conflict aan de orde heeft gesteld.

Een ambassadeur voor de stadslandbouw kan zorgen voor kennisuitwisseling over voorbeeldprojecten en ervaringen zoals die in Nijmegen. De partij wil dat stadslandbouw een thema wordt in het bestaande overleg tussen decentrale overheden en het Rijk dat gericht is op het wegnemen van belemmeringen en het creëren van kansen voor lokale initiatieven op het gebied van klimaat.

De rigide houding van de gemeente Nijmegen tegenover de deelgenotentuin van Boer Koekoek laat zien dat er nog heel wat belemmeringen moeten worden aangepakt om stadslandbouw de ruimte te geven die het verdient.

Gerelateerd nieuws

Actie tegen komst gigabedrijf voor plofkippen in Wieringermeer

Esther Ouwehand protesteerde gisteren tegen de komst van een gigabedrijf voor plofkippen in Wieringermeer (gemeente Hollan...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet mee aan verkiezingsdebat over vrijwilligerswerk

Raadslid en kandidaat-Kamerlid Marieke de Groot van de Partij voor de Dieren doet vanavond mee aan het verkiezingsdebat ove...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief