Actie tegen komst giga­be­drijf voor plof­kippen in Wierin­germeer


4 september 2012

Esther Ouwehand protesteerde gisteren tegen de komst van een gigabedrijf voor plofkippen in Wieringermeer (gemeente Hollands Kroon). In het bedrijf zullen zo’n 880.000 plofkippen in twee gigastallen gehouden worden, waar de dieren in 40 dagen tijd zo vetgemest worden dat ze letterlijk door hun poten zakken. De plannen voor de komst van dit bedrijf werden in 2007 tegengehouden na protest van bezorgde burgers, maar de initiatiefnemers proberen het nu weer.

Esther Ouwehand: “Een megastal is natuurlijk al een gedrocht van een constructie en een triest gevolg van een doorgeslagen veehouderij, maar een gigabedrijf zoals deze, met zo’n 880.000 kippen op een kluitje die nooit het daglicht zullen zien, gaat letterlijk je verstand te boven. Er moet zo snel mogelijk een eind komen aan zulke massaproductie, en de Partij voor de Dieren zal er alles aan doen dit plofkipbedrijf tegen te houden.”

In 2007 waren er plannen om in Wieringermeer een gigastal voor 1,6 miljoen plofkippen te bouwen, de grootste van Europa. Deze kippenfabriek zou jaarlijks bijna 14 miljoen kippen produceren. Dit initiatief is destijds niet doorgegaan, omdat tijdens de behandeling van het burgerinitiatief ‘Stop veefabrieken in Noord-Holland’ in de Provinciale Staten een motie is aangenomen om de bouw van deze stal te verbieden. Nu steekt dit initiatief opnieuw, in opgeknipte vorm, de kop op. De Partij voor de Dieren Noord-Holland stelde gisteren Statenvragen over deze kwestie.

De Partij voor de Dieren is fel tegenstander van gigaveebedrijven zoals die in de gemeente Hollands Kroon, omdat zij een negatief effect hebben op dierenwelzijn, milieu en natuur, leefbaarheid en volksgezondheid. Megastallen en gigastallen zorgen voor dierziektes, stankoverlast, het vrijkomen van fijnstof, en ontwrichting van de ecologische infrastructuur. De Partij voor de Dieren pleit voor een voedselproductie waarbij een respectvolle omgang met natuur, mens en dieren voorop staat.

Om te laten zien hoe het beter kan bezocht Esther Ouwehand woensdag 5 september ook de biologische tuinderij De Lepelaar en biologisch dynamische melkveehouderij De Buitenplaats. Deze twee bedrijven werken nauw samen en zorgen voor regionale kringloop: grasklaver, stro en aardappelen worden gevoerd aan het vee, waarvan de mest weer wordt gebruikt in de tuinderij. Bij de Buitenplaats leven de koeien in een kudde met een eigen stier, en zogen de kalfjes bij de koe.

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand plukt milieuvriendelijkste bosje bloemen uit de Bollenstreek

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand bezocht vandaag een van de meest milieuvriendelijke bloemenkwekers van Nederland, Annemiek...

Lees verder

Esther Ouwehand helpt gedwarsboomde Boer Koekoek een handje

Esther Ouwehand was op donderdag 6 september in Nijmegen om Boer Koekoek een hart onder de riem te steken. Zij schonk deze...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief