Esther Ouwehand bezoekt Rotter­damse koplopers in stads­landbouw


29 augustus 2012

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand bezoekt vandaag een aantal Rotterdamse koplopers in stadslandbouw. Zij laat zich hier informeren over de mooie resultaten van een aantal pioniersprojecten, waaronder de Gandhituin, Moestuinman, en ‘Uit je eigen stad’. De Partij voor de Dieren wil dat deze mooie voorbeelden van stadslandbouw breed verspreid worden, en stelt Kamervragen aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de beloofde aanstelling van een klimaatambassadeur voor stadslandbouw.

Eind vorig jaar heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu het voorstel hierover van Esther Ouwehand omarmd, maar in de tussentijd lijkt er amper iets gebeurd. De teelt van voedsel in en rond de stad levert een belangrijke bijdrage aan duurzaam voedsel en helpt de verbinding tussen burgers en voedsel te herstellen. De Partij voor de Dieren vindt dan ook dat stadslandbouw brede steun verdient. Een klimaatambassadeur voor stadslandbouw kan zorgen voor kennisuitwisseling over voorbeeldprojecten en ervaringen zoals die in Rotterdam. De partij wil dat stadslandbouw een thema wordt in het bestaande overleg tussen decentrale overheden en het Rijk dat gericht is op het wegnemen van belemmeringen en het creëren van kansen voor lokale initiatieven op het gebied van klimaat.

Esther Ouwehand: “Nederland kan heel wat leren van de Rotterdamse initiatieven op het gebied van stadslandbouw. De Partij voor de Dieren wil ervoor zorgen dat initiatiefnemers in andere gemeentes niet telkens opnieuw het wiel hoeven uit te vinden, of dat zij vastlopen op stroeve regelgeving. Een ambassadeur voor de stadslandbouw kan een belangrijke stimulans geven door te zorgen voor kennisuitwisseling en het signaleren en oplossen van knelpunten door het hele land, op basis van de ervaring die in Rotterdam en andere steden is opgedaan."

De stadslandbouwinitiatieven uit Rotterdam laten zien hoe stadslandbouw zorgt voor duurzaam, lokaal en gezond voedsel en de verbinding tussen stad en platteland en tussen boer en burger kan herstellen. De Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Atsma zijn toezegging voor het aanstellen van een ambassadeur nakomt, zodat meer mensen kunnen profiteren van de opgedane kennis en ervaring en de stadslandbouw in Nederland de impuls krijgt die zij verdient.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme in actie tegen megastallen

Fractievoorzitter Marianne Thieme voerde dinsdag actie in Gelderland, Overijssel en Drenthe. Samen met Harry Voss, raadsli...

Lees verder

Partij voor de Dieren verklaart Utrechtse Heuvelrug en Zeist gasvrij

De Partij voor de Dieren heeft gisteren in de provincie Utrecht geprotesteerd tegen nieuwe plannen voor schaliegasboringen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief