Esther Ouwehand aan het roer bij Oud Amster­damsch Plastic Visschen


3 september 2012

Met Tweede Kamerlid Esther Ouwehand als kapitein aan boord heeft de Partij voor de Dieren afgelopen weekend voor de tweede keer meegevist met het Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen. Vanaf een grote elektrische boot visten zo’n dertig partijleden de grachten schoon.

Ouwehand: "Het Plastic Visschen lijkt een mooie jaarlijkse traditie te worden, maar is natuurlijk geen structurele oplossing voor de plastic soep die niet alleen onze wateren maar ook uiteindelijk onszelf verziekt. Het afval komt immers in onze voedselketen terecht. Zwerfaval is het symptoom van de wegwerpcultuur waartegen ik strijd."

In Amsterdam worden ruim 32 miljoen plastic tassen per maand weggegooid; dat zijn maandelijks 41 tassen per Amsterdammer. In Nederland worden ongeveer 22 miljoen tassen per dag weggegooid. Plastic zwerfafval heeft zich verspreid van de polen tot de evenaar, en ook de Amsterdamse grachten zitten er vol mee. Het afval komt bij een oostenwind terecht in de Noordzee, en zelfs vaak veel verder, omdat het wordt meegevoerd door zeestromen.

Om een einde te maken aan al het plastic zwerfafval diende de Partij voor de Dieren Amsterdam in juli vorig jaar een initiatiefvoorstel ‘Einde gratis draagtas’ in. Hierin stelt de fractie voor om een taks in te voeren op alle gratis draagtasjes. In reactie op het voorstel is het gemeentebestuur in gesprek gegaan met retailers om te kijken naar andere oplossingen dan een taks, maar tot op heden is er geen structurele oplossing gevonden om het probleem van zwerftasjes te verminderen. De fractie zal op duurzame dinsdag (4 september a.s.) duurzame draagtassen uitdelen. Op 5 september zal het Partij voor de Dieren raadslid Johnas van Lammeren met een nieuw initiatiefvoorstel komen om zwerfplastic uit de hoofdstad te verbannen.

De Partij voor de Dieren is van mening dat zwerfafval verminderd kan worden door onze consumptie af te remmen en zorgvuldiger om te springen met onze grondstoffen. De partij wil o.a. dat fabrikanten worden gestimuleerd om producten te maken met een lange levensduur. De partij wil dat er een landelijk verbod komt op het verspreiden van gratis plastic tasjes, die vaak slechts één of enkele keren gebruikt worden.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme bezoekt vandaag Zeeland

Marianne Thieme is vandaag te gast in ‘Zeeland kiest’. Van 16 tot 17 uur wordt zij geïnterviewd door Omroep Zeeland en de ...

Lees verder

Esther Ouwehand plukt milieuvriendelijkste bosje bloemen uit de Bollenstreek

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand bezocht vandaag een van de meest milieuvriendelijke bloemenkwekers van Nederland, Annemiek...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief