Erwin Vermeulen vrij!


22 februari 2012

Vanmorgen is Sea Shepherd vrijwilliger Erwin Vermeulen door de Japanse rechter volledig vrijgesproken van de aanklacht dat hij een hotelmedewerker zou hebben geduwd. Erwin Vermeulen werd sinds half december vastgehouden, omdat hij geduwd zou hebben toen hij foto's wilde maken van een dolfijnentransport, iets dat de dolfijnbeschermer altijd ontkend heeft. Een eventueel hoger beroep hoeft Vermeulen niet in Japan af te wachten. Zijn familie verwacht dat hij deze week nog naar Nederland vliegt.

De Partij voor de Dieren heeft zich vanaf het begin ingezet voor de spoedige vrijlating van Erwin Vermeulen. Meteen na de arrestatie van de Sea Shepherd vrijwilliger heeft de partij modelinge vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken, met daarbij het dringende verzoek om alles op alles te zetten voor de spoedige vrijlating van de dolfijnbeschermer. Ook heeft de partij meerdere malen schriftelijke vragen gesteld over de politiek gemotiveerde arrestatie, de langdurige detentie, en de barre omstandigheden van Erwin Vermeulen’s gevangenschap. Ad en Astrid Vermeulen, de vader en zus van Erwin Vermeulen, hebben dinsdag 7 februari 2012 op inititatief van de Partij voor de Dieren gesproken met de Tweede Kamer. Ook heeft de partij een benefietvoorstelling georganiseerd van de film de Cove, een indrukwekkende en veelgeprezen documentaire over de dolfijnenslachtingen, die Erwin Vermeulen inspireerde om naar Japan te reizen om de dolfijnen te beschermen.

Met het vrijlaten van Erwin Vermeulen is er geen eind gekomen aan de inspanningen van de Partij voor de Dieren richting Sea Shepherd en tegen de onrechtmatige jacht op walvissen en dolfijnen in Japan. Binnenkort debatteert de Kamer op initiatief van de Partij voor de Dieren met minister Rosenthal en staatssecretaris Bleker over de Nederlandse opstelling inzake de illegale walvisjacht. Ook probeert de partij de wijziging van de wet omtrent zeebrieven tegen te houden, waarmee het kabinet haar plan doorzet om Sea Shepherd de Nederlandse vaarvergunning af te kunnen nemen.
Milieuorganisatie Sea Shepherd is met een internationaal team actief in de Japanse kustplaats Taiji om beelden te maken van de vangst van wilde dolfijnen, de handel en de slachting die daarop volgt. Erwin Vermeulen is een van de vrijwillige “Cove Guardians”.

Lees meer:

Opinie-artikel Esther Ouwehand

Lees hier meer over bijzondere Kamerbijeenkomst voor de gearresteerde SeaShepherd-vrijwilliger

Mondelinge vragen over de bedreiging van Sea Shepherd en de arrestatie van een vrijwilliger

Vragen over een door Japan gearresteerde Sea Shepherd activist in 2010

Vragen over de bedreigingen die aan het adres van Sea Shepherd zijn gedaan

Reactie op het voornemen van voormalig minister Eurlings om het schip van Sea Shepherd de Nederlandse vlag te ontnemen

Bijdrage tijdens het debat over de wijziging van de Zeebrievenwet

Lees hier over het behoud van de vaarvergunning van Sea Shepherd

Esther Ouwehand overhandigde de dvd ‘The Cove’ aan staatssecretaris Bleker

Gerelateerd nieuws

Protestactie tegen geplande megastal in Vlagtwedde

De Partij voor de Dieren voert vandaag bij het gemeentehuis in Sellingen actie tegen de komst van een megamelkveestal in Vl...

Lees verder

Doel en daadkracht ontbreken in Nota Dierenwelzijn en Gezondheid

De Partij voor de Dieren brengt vandaag een ‘top 20’ uit van concrete maatregelen die het welzijn van dieren in Nederland a...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief