Eerste gemeente met dier­vrien­delijk circus­sen­be­sluit: Winschoten verbiedt gebruik van wilde dieren


21 december 2005

Winschoten komt als eerste gemeente in Nederland met een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Dat liet een woordvoerder vandaag weten. Circussen die gebruik maken van wilde dieren als leeuwen, tijgers en olifanten, zijn voortaan niet meer welkom in Winschoten. Het verbod wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Het besluit van de gemeente Winschoten vormt een doorbraak in de strijd tegen dieronvriendelijke circussen. Het verzet tegen het gebruik van (wilde) dieren in circussen en entertainment is groot. De onlangs gelanceerde actie "Wilde dieren de tent uit!" -een gezamenlijk initiatief van Stichting AAP en enkele afdelingen van de Dierenbescherming- heeft in korte tijd al vele steunbetuigingen gegenereerd. Sinds de start van de actie half december, hebben meer dan 3000 mensen de online petitie getekend waarin zij hun eigen gemeente vragen circussen met wilde dieren voortaan te weren. Klik hier voor meer informatie over deze actie.

Het college van burgemeester en wethouders van Winschoten was overigens tegen het verbod, omdat het twijfels heeft over de juridische houdbaarheid. Een meerderheid van de raad besliste echter anders. De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) is teleurgesteld en gaat bezwaar aantekenen tegen het besluit van de gemeente.

Bron: Dierenbescherming

Gerelateerd nieuws

Juridisch vakblad over dierenwelzijn opgericht: ROAR

De wet- en regelgeving over dierenwelzijn leidt een vrij obscuur bestaan. Hoewel het wetenschappelijk onderzoek naar dieren...

Lees verder

Offerfeest van start, vlees van ritueel geslachte dieren hele jaar door op bordje onwetende consument

Amsterdam, 10 januari 2006 - Vandaag begint het jaarlijkse offerfeest. Meer dan 80.000 dieren, vooral schapen, worden op "mid...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief