Een groene wijk is een toekomst­be­stendige wijk


19 juni 2018

Kijk bij verduurzaming van woonwijken niet alleen naar duurzame energievoorziening maar ook naar vergroening en klimaatbestendige inrichting. Minder tegels, minder asfalt, meer groen, meer bomen. De Tweede Kamer steunde vandaag een motie van de Partij voor de Dieren die het kabinet daartoe oproept. “Zo worden de wijken in één keer klaar gemaakt voor de toekomst”, aldus Kamerlid Frank Wassenberg.

Alle Nederlandse huizen moeten aardgasvrij worden. Een flinke opgave. Daarom heeft het kabinet twintig woonwijken aangewezen die gaan dienen als proeftuinen om kennis en ervaring op te doen met het aardgasvrij maken van wijken. De ervaringen die daar worden opgedaan zetten de toon voor de renovatie van maar liefst 7,7 miljoen woningen. Een project waar de regering 85 miljoen euro voor heeft uitgetrokken. Dankzij de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren wordt bij dit project nu ook gekeken naar vergroening van de woonomgeving en naar manieren om de wijken bestendig te maken tegen het veranderende klimaat.

Wassenberg: “Groene wijken zijn koeler in de zomer, kunnen extreme regenval beter opvangen en sparen energie. Door meer groen en het met bieden van broed- en nestmogelijkheden voor vogels en vleermuizen krijgt de biodiversiteit een hoognodige stimulans. En met groen om ons heen zijn we ook nog eens stukken gezonder. De proeftuinen enkel richten op zonnepanelen, isolatie en warmtepompen zou een gemiste kans zijn geweest.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Meer regie bij patiënt over uitwisseling medische gegevens

De regie over het wel of niet uitwisselen van medische gegevens hoort bij de patiënt te liggen, vindt de Tweede Kamer. Zij st...

Lees verder

'Die slachthuizen moeten dicht!'

“Dit is absolute horror voor de dieren”, reageert Esther Ouwehand op het nieuws dat RTL vandaag naar buiten bracht over misst...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief