Eén vierkante meter per vlees­varken is geen luxe


13 augustus 2009

De Partij voor de Dieren stelde vandaag Kamervragen over de oppervlakte-eis voor vleesvarken. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wil namelijk af van deze oppervlakte-eis. Ook wil de NVV de spleetbreedtes van de roostervloeren opnieuw ter discussie stellen. Dit zou een achteruitgang betekenen voor het welzijn van dieren in de intensieve veehouderij. De Partij voor de Dieren wil voorkomen dat welzijnsbevorderende maatregelen teruggeschroefd worden en stelde Kamervragen aan minister Verburg van LNV.

Vleesvarkens moeten in Nederland nu minimaal over 1 vierkant meter leefruimte beschikken, maar als het aan de NVV ligt vervalt deze regel. De Partij voor de Dieren vindt in tegenstelling tot de NVV dat een leefruimte van 1 vierkante meter voor een vleesvarken en een spleetbreedte van 18 mm geen overdreven luxe is.

De Partij voor de Dieren wil weten of de minister alleen gesprekken heeft gehad met de vertegenwoordigers van de sector of dat ze ook gesproken heeft met dierenwelzijnsorganisaties. Dieren in de intensieve veehouderij leven al onder minimale omstandigheden. De minister zou juist maatregelen om het welzijn van dieren in de intensieve veehouderij moeten uitbreiden in plaats van inkrimpen.

Klik hier voor de Kamervragen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief