Dieren­or­ga­ni­saties infor­meren kamer­leden over misstanden dier­trans­porten op initi­atief van PvdD


4 september 2007

Den Haag, 5 september 2007- Op uitnodiging van de Partij voor de Dieren zullen aanstaande dinsdag (11 september) dierenbeschermingsorganisaties de woordvoerders Landbouw in de Tweede Kamer informeren over de misstanden in het transport van levende dieren in Europa. Marianne Thieme: “De lobbyisten van de veetransporteurs hebben de afgelopen jaren hun weg naar de Haagse kamerleden gemakkelijk gevonden. Controle, handhaving en sancties stellen in deze sector mede daardoor nauwelijks iets voor. Het is tijd dat de Kamer ook weet krijgt van wat er zich echt afspeelt tijdens deze mensonterende transporten van hulpeloze dieren en daadwerkelijk maatregelen gaat nemen.”

De Tweede Kamer voert volgende week een spoeddebat over de misstanden in de diertransporten met minister Verburg van Landbouw waarin zij zich dient te verantwoorden en de Kamer toezeggingen zal moeten doen om de treurige situatie van dieren die worden getransporteerd te verbeteren. In korte tijd zijn er bij verschillende internationale transporten varkens, kalveren en pony’s op zodanige wijze mishandeld dat een aantal is gestorven aan hun verwondingen of door uitputting ernstig is verzwakt. De Nederlandse samenleving is fel gekant tegen deze vorm van dierenmishandeling en vindt dat Nederland als grootste exporteur van levende dieren in Europa haar verantwoordelijkheid dient te nemen. Marianne Thieme: "het is nu aan de politiek om scherpe maatregelen te nemen waarmee misstanden in het transport van dieren voorgoed worden uitgebannen".

Varkens in Nood, Dier en Recht, de Dierenbescherming, Animals Angels en Compassion in World Farming hebben jarenlang de transporten van levende dieren in Europa gevolgd en ernstige vormen van mishandeling en lijden van dieren gerapporteerd. Zij willen hun bevindingen onder de aandacht brengen van de kamerleden zodat deze de feiten mee kunnen nemen in het spoeddebat met minister Verburg. Dit debat zal waarschijnlijk volgende week woensdag (12 september) plaatsvinden.

Het Ministerie van Landbouw is op de hoogte van de vele misstanden die door het gesleep met dieren in Europa plaatsvinden, maar doet hier weinig mee, aldus de dierenorganisaties die de internationale diertransporten nauwlettend volgen. Ze houdt zelfs de overtreders in de diertransportsector de hand boven het hoofd door bij misstanden niet meteen de transportvergunning in te trekken, zoals in Denemarken gebeurt. Vervoerders kunnen hun overtreding gewoon herhalen zoals afgelopen donderdag is gebeurd bij het Nederlandse transport van bloedende biggen dat in Dortmund van de weg is gehaald. De chauffeur krijgt een boete en kan zijn werk voorzetten. “Daar moet per direct een einde aan komen”, stelt Marianne Thieme.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief