Dieren­be­scher­mings­or­ga­ni­saties eisen maat­re­gelen tegen inter­na­ti­onale malafide honden­handel


15 maart 2006

Alleen CDA lijkt doof voor zorgen huisdierbezitters


Amsterdam, 16 maart 2006 - Een coalitie van dierenbeschermingsorganisaties steunt het initiatief van de Partij voor de Dieren en de Sophia Vereeniging tot bescherming van Dieren om een spoedig einde te maken aan de malafide handel in hondenpups van het voormalige oostblok. Hoewel de handelaren de voorschriften met voeten treden, wordt hen geen strobreed in de weg gelegd, bleek uit onderzoek van het TROS consumentenprogramma RADAR.

Vertegenwoordigers van PvdA, VVD, D66, SP, Groenlinks, Christenunie en LPF hebben inmiddels aangegeven dat ze willen dat er gehandhaafd gaat worden in de schimmige sector die zich bezig houdt met het importeren van puppies uit de Hongaarse en Tsjechische bio-industrie voor honden. Deze handel gaat gepaard met ernstig leed voor zowel de pups als de moederdieren. Dat geldt niet alleen voor de fokperiode, maar ook tijdens het leven van de doorgefokte en getraumatiseerde dieren. De malafide hondenhandel zal spoedig tot een einde moeten worden gebracht, evenals de medewerking daaraan van dierenartsen die zonder meer Tsjechische hondenpaspoorten omzetten in een Nederlands paspoort.

De petitie die vandaag is verzonden naar minister Veerman en de vertegenwoordigers van de vaste kamercommissie voor LNV luidt als volgt:

Petitie illegale hondenhandel

Om tot een eerste stap te komen in de strijd tegen de puur op winst gerichte malafide hondenhandel, waarin nauwelijks aandacht is voor het welzijn en de gezondheid van de dieren, stellen ondergetekenden voor:

1. De bestaande regels voor de import van honden beter te handhaven door een multidisciplinair handhavingsteam in te stellen.

2. In de vergunning, die handelaren die meer dan 20 honden per jaar verkopen moeten bezitten in het kader van het Honden en Kattenbesluit, op te nemen dat de handelaar aan moet kunnen tonen wie de moederhond van de verhandelde pups is en waar zij zich bevindt. Op verzoek van consument of toezichthouder is de handelaar verplicht deze gegevens te overhandigen.

De initiatiefnemers:

Partij voor de Dieren

Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Medeondertekenaars:

Hondenbescherming

Greyhounds in Nood

Stichting Dierenhulp Venezuela

Stichting Zinloos geweld tegen dieren

Stichting ActieZwerfhonden

Stichting Dierenhulp zonder Grenzen

Stichting PAWS-Holland (Peoples Animal Welfare Society)

Martin Gaus Gedragscentrum Lelystad

Martin Gaus Hondenschool Rotterdam

Dierenhotel Lelystad

Hondensportvereniging "The Sweet Lake Barkers"

Kynologen Vakbond Nederland

Dogwood Agility Drunen

Dierenbescherming afdeling Aalsmeer e.o.

Dierenbescherming afdeling Assen e.o.

Dierenbescherming afdeling Alkmaar e.o.

Dierenbescherming afdeling Waterland

Dierenbescherming afdeling Almelo e.o.

Gerelateerd nieuws

Opinie: De vos: onschuldig ter dood veroordeeld

Na jarenlang onderzoek, mogelijk gemaakt door minister Veerman om feiten aan te dragen voor een goede maatschappelijke discus...

Lees verder

Eerste Kamer schaart zich achter vossenjacht

Er mag weer op de vos worden gejaagd. De Eerste Kamer heeft zich op 4 april 2006 geschaard achter de wetswijziging die deze j...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief