Dieren­artsen worden gedwongen om fiscus te infor­meren: PvdD vraagt om maat­re­gelen


22 maart 2005

Naar aanleiding van een recente uitspraak van de rechtbank worden dierenartsen in Rotterdam verplicht om de namen van hondenbezitters door te geven aan de gemeentelijke belastingdienst. De gemeente Rotterdam had hiertoe een kort geding aangespannen.

"Dierenartsen worden door deze uitspraak ongewild voor het karretje van de fiscus gespannen", stelt de betrokken dierenarts Leen den Otter. De uitspraak kan gevolgen hebben voor alle dierenartsen in ons land, omdat andere gemeenten het Rotterdamse voorbeeld mogelijk gaan volgen.

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling, omdat dit een negatief effect zal hebben op de verstrekking van medische zorg aan dieren. De dieren zullen er de dupe van zijn wanneer hun eigenaren, uit angst voor een belastingaanslag, een bezoek aan de dierenarts achterwege laten.

Het op een gemakkelijke wijze innen van belasting mag niet ten koste gaan van de gezondheid en het welzijn van de dieren. De Partij voor de Dieren heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dan ook verzocht om gemeenten dringend te adviseren niet op deze wijze aan de adressen van hondenbezitters te komen en dierenartsen niet te dwingen hun klantgegevens openbaar te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief