Rechter verbiedt rapen van kievits­eieren in Friesland


15 maart 2005

Het rapen van kievitseieren mag vanaf vrijdag ook in Friesland niet meer. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vandaag besloten, naar aanleiding van een geding dat door de Vogelbescherming en de Faunabescherming was aangespannen tegen de provincie, die een ontheffing had verleend voor het rapen.

Wettelijk is bepaald dat het verboden is eieren van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te zoeken, te rapen, uit het nest te nemen, te beschadigen of te vernielen. Voor Friesland werd tot dusver op cultuurhistorische gronden nog een uitzondering gemaakt. Weidevogelbescherming zou daar onlosmakelijk verbonden zijn met het traditionele rapen, waarbij eieren uit kievitsnesten worden verwijderd. Vorig jaar zijn er officieel 25.711 kievitseieren geraapt door 5950 personen, waarschijnlijk is de werkelijke "oogst" aanzienlijk groter.

De uitspraak is een overwinning voor de Faunabescherming en de Vogelbescherming, die de zaak tegen de provincie waren begonnen. De rechter vindt dat Friesland bij de vergunningverlening heeft verzuimd om een maximum aan het aantal geraapte eieren te stellen. Ook zijn de effecten op beschermde gebieden niet onderzocht. Volgens de uitspraak van de rechterlijke uitspraak zouden er niet meer dan zo’n 200 eieren geraapt mogen worden in heel Friesland, 30x minder dan nu officieel gebeurt.

De provincie gaat in hoger beroep en de Friese vogelwachters (waarvan velen bekend staan als eierrapers en jagers) gaan actievoeren. In Friesland gaan sterke geruchten dat de provincie koortsachtig zou werken aan een nieuwe vergunning die het rapen vanaf volgende week alweer mogelijk zou moeten maken.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief