Geen kamer­meer­derheid voor einde dier­trans­porten in hitte


18 juli 2016

De temperatuur in diertransportwagens kan in de zomer hoog oplopen, met ernstig dierenleed tot gevolg. Soms staan de dieren urenlang en zonder water in veewagens te wachten voor een grensovergang of op de parkeerplaats van een slachthuis. Oververhitte en uitgedroogde dieren, op elkaar gepropt in wagens, zijn in deze omstandigheden helaas geen uitzondering. Toch weigert een grote Kamermeerderheid hier een einde aan te maken. Een motie van de Partij voor de Dieren om diertransporten bij een buitentemperatuur van 28 graden of meer te verbieden werd vorige maand verworpen door onder andere PvdA, D66, VVD, SP, ChristenUnie, CDA, SGP en PVV.

Veewagens komen in files terecht of moeten soms urenlang wachten bij een grensovergang. In zomermaanden lopen de temperaturen in de (ongekoelde) veewagens dan al snel op tot 35 graden of hoger. Die temperaturen zijn ondraaglijk voor de dieren, die in de volle veewagens lijden aan benauwdheid of uitputting. De PvdD vindt dit onacceptabel en pleit daarom voor een verbod op veetransporten op dagen dat de temperatuur boven de 28 graden komt.

Toch zullen ook deze zomer weer bij warme dagen de diertransporten uitrijden omdat een brede Kamermeerheid een motie van Frank Wassenberg en Marianne Thieme om hier een einde aan te maken heeft verworpen. Naast de PvdD hebben alleen GroenLinks en 50PLUS de motie gesteund. SP, PvdA, D66, VVD, ChristenUnie, CDA, SGP, PVV en alle afsplitsingen stemden tegen, waardoor de motie werd verworpen.

Wassenberg: “Veel mensen hebben al last van deze hoge temperaturen. Je kunt je daarom voorstellen dat deze omstandigheden voor dieren in volle veewagens ondraaglijk zijn. De transporten kunnen uren duren. Het is onverantwoord dat bedrijven met deze temperaturen doorgaan met het vervoeren van dieren alsof er niets aan de hand is.”

Ziet u een stilstaand veetransport met oververhitte dieren? Bel dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA: 0900-0388. Bij het keuzemenu toetst u 1. Lukt dat niet snel genoeg en is er grote nood: bel de Dierenpolitie op 144. Noteer het kenteken en naam transporteur.

Gerelateerd nieuws

Kabinet wil diervriendelijke aanpak ganzen bij Schiphol

De regering gaat onderzoeken of de gronden rond Schiphol onaantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor ganzen, om zo de kans o...

Lees verder

Dieren Sint-Eustatius sterven door ernstige droogte

Veel dieren zijn slachtoffer van de aanhoudende droogte op Sint-Eustatius. Er is sprake van sterfte en ernstige verwaarlozing...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief