Debat massale over­tre­dingen dieren­wel­zijns­regels veehou­derij


24 oktober 2012

De Partij voor de Dieren heeft vandaag samen met de PvdA steun van een Kamermeerderheid gekregen voor een debat over de massale overtredingen van dierenwelzijnsregels door veehouders. Aanleiding hiervoor is het onderzoek van de stichtingen Dier & Recht en Varkens in Nood waaruit blijkt dat op een totaal van 500 miljoen landbouwdieren er jaarlijks 1 tot 2,5 miljard overtredingen begaan worden. De grootste misstanden worden geconstateerd bij vleeskuikens: de helft kan door hun gewicht nog amper lopen. Bij biggen worden de staarten preventief afgebrand, en dieren worden ziek door vies drinkwater of een slechte luchtkwaliteit in de stal.

Het huidige kabinet hecht veel waarde aan zelfregulering en zelfcontrole. Demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zegde de Kamer vorig jaar toe dat als 'dat systeem in juni 2012 onvoldoende blijkt te werken' hij het overheidstoezicht zou intensiveren door zo'n 20 tot 30 extra inspecteurs en dierenartsen in te zetten.

Voorafgaand aan het debat heeft Marianne Thieme om een brief gevraagd waarin het Kabinet moet reageren op de bevindingen van de Stichtingen Dier&Recht en Varkens in Nood. Ze wil van demissionair staatssecretaris Bleker weten of het waar is dat in rapporten over dierenwelzijn in de veehouderij de percentages wetsovertredingen worden vervangen door verhullende termen als “een substantieel aantal”. Ook wil ze weten hoe het staat met de uitvoering van de aangenomen PvdD-motie om de controle bij diertransporten en slachthuizen geheel in overheidshanden te geven.

Klik hier voor het onderzoek van de Stichtingen Dier&Recht en Varkens in Nood.

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Kosten jachthobby Koninklijk Huis niet langer gecamoufleerd

De kosten voor de jachthobby van het Koninklijk Huis kunnen niet langer verdekt worden opgesteld. De Tweede Kamer heeft ee...

Lees verder

Regeerakkoord geeft geen antwoord op wereldwijde crises

Onder het motto bruggen slaan vallen de coalitiepartners VVD en PvdA de zwaksten in de rug aan. In dit opzicht zou 'ruggen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief