Kosten jacht­hobby Koninklijk Huis niet langer geca­mou­fleerd


23 oktober 2012

De kosten voor de jachthobby van het Koninklijk Huis kunnen niet langer verdekt worden opgesteld. De Tweede Kamer heeft een motie van Marianne Thieme aangenomen die stelt dat er standaard een gedetailleerd kostenoverzicht van kroondomein het Loo en het Koninklijk Departement Faunabeheer in de begroting van de Koning moet worden opgenomen.

Terwijl er maatschappelijk gezien geen draagvlak bestaat voor het voor het plezier doden van dieren, wordt de jachthobby van het Koninklijk Huis betaald uit gemeenschapsgeld. De Nederlandse burger betaalt onvrijwillig voor de jachtactiviteiten van de Koninklijke familie, maar er bestaat geen enkele inzage in de hoeveelheid belastinggeld die voor de hobby opzij wordt gezet. Al jaren weigert de regering inzage te geven in de begroting van het Koninklijk Jachtdepartement dat een camouflerende naamswijziging heeft ondergaan en tegenwoordig Koninklijk departement Faunabeheer heet. In antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren beloofde de toenmalig premier Jan Peter Balkenende in 2007 jaarlijks de kosten te specificeren, maar sindsdien ontbreekt het toegezegde gedetailleerde kostenoverzicht nog altijd. Op initiatief van de Partij voor de Dieren zal daar vanaf nu verandering in komen.

De regering zal voortaan standaard een gedetailleerd kostenoverzicht van het kroondomein het Loo en het Koninklijk Departement Faunabeheer moeten opnemen in de begroting van de Koning. Naast de Partij voor de Dieren hebben de PVV, PvdA, D66, Groenlinks en de SP de motie gesteund.

Pieter van Vollenhoven, Constantijn, Willem-Alexander

Constantijn, Pieter van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven, Constantijn, Willem-Alexander

Gerelateerd nieuws

Ontmoedigingsbeleid voor plastic ballonnen in Leiden

De gemeente Leiden gaat bij evenementen en festiviteiten het oplaten van niet-afbreekbare ballonnen en ballonnen met plast...

Lees verder

Debat massale overtredingen dierenwelzijnsregels veehouderij

De Partij voor de Dieren heeft vandaag samen met de PvdA steun van een Kamermeerderheid gekregen voor een debat over de massa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief