Debat Maas­tricht: aandacht voor het dier


20 mei 2004

Op dinsdag 18 mei ging Bernd Timmerman (nummer twee op de kandidatenlijst) in debat met o.a. Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, Ria Oomen, europarlementariër CDA en Johanna Boogerd, europarlementariër D66. Ook profvoetballer Eric van der Leur nam als kritische burger deel aan het debat. Naast de onderwerpen drugs & overlast en het democratisch gehalte van de EU werd er ruim aandacht geschonken aan het Europese dierenwelzijnsbeleid.

Bernd Timmerman gaf aan dat het tijd wordt dat een partij zich specifiek op de belangen van dieren gaat richten in Europa en dat de heilige drie-eenheid van economische groei, vrijhandel en technologische vooruitgang veel te veel aandacht heeft in de EU. Hierdoor krijgen ethische en welzijnskwesties nauwelijks uren. Opmerkelijk was dat de twee zittende europarlementariërs vooral wilde laten blijken wat zij de afgelopen jaren gedaan hebben en nauwelijks oor hadden voor de vragen en zorgen vanuit de zaal.

Met name europarlementariër Oomen (CDA) struikelde bijna over haar woorden en voerde een bedenkelijke one-woman show uit om stemmen te krijgen. Met betrekking tot dierenwelzijn liet zij blijken weinig kaas te hebben gegeten van dit onderwerp door te stellen dat het CDA veel doet voor het verbeteren van dierenwelzijn in Europa en dat het allemaal wel mee viel in de bio-industrie omdat dieren toch kapitaalgoederen zijn voor de boeren. Timmerman benadrukte hierop dat dit juist het verschil is tussen de traditionele partijen en de Partij voor de Dieren: voor de huidige partijen is het dier een economisch goed terwijl de Partij voor de Dieren uitgaat van de belangen van het dier zelf.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief